A Liga vezetője készen áll arra, hogy az Ukrajna és Románia vagy Magyarország közötti határnál „jelen legyen” – ezt maga a politikus jelentette be pénteken.

A 888.hu írása szerint Matteo Salvini a Liga vezetője azt közölte, hogy készen áll elmenni Románia vagy Magyarország határaira, ahol az olasz polgári védelem szállítmányai átjutnak Ukrajna területére.

A Liga vezetője újságírók kíséretében a milánói Szent Miklós ortodox templomot vezető Avondios Bica érsekkel találkozott, aki a következő órákban elindul Ukrajna felé a tizenöt kamionból álló, élelmiszert és gyógyszert szállító konvojjal. Matteo Salvini felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy a szállítmány át tudjon jutni Ukrajnába.
Kifejtette, hogy „fizikailag jelen akar lenni” a román vagy a magyar határon. „Nem elég a békéért tüntetni a távolból, jelenlétre van szükség” – hangoztatta.

„Nem azért megyek, hogy sétát tegyek, hanem mert hasznos akarok lenni” – tette hozzá.

A jobboldali kormánypárt vezetője korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kapcsolatban áll a lengyel és a magyar kormányfővel.

„Mateusz Morawieckinek és barátomnak, Orbán Viktornak is telefonüzenetben mondtam köszönetet azért a rendkívüli és nagylelkű akcióért, amellyel a háború elől menekülőket fogadják” – nyilatkozta. Hozzátette, Varsó és Budapest kormánya bizonyította, hogy a lengyel és magyar befogadási politikát korábban ért bírálatok „légből kapott szavak voltak”.

Újságírói kérdésre válaszolva Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy az Ukrajnából érkezők esetében senki sem vonhatja kétségbe, hogy az országban dúló háború elől menekülnek, „igazi özvegyekről, árvákról” van szó.

Hozzátette, az Olaszországba máshonnan érkezők közül sokan állítják ugyanazt, vagyis, hogy háború elől menekülnek, de a menedékkérők 56 százaléka esetében az olasz hatóságok elvetik a kérelmeket. „A legújabb típusú mobiltelefonnal érnek partra, majd a római Termini-pályudvarnál találjuk őket, amint kábítószert árulnak” – fejtette ki a Liga politikusa.

Forrás: 888.hu

(Címkép: MTI)