Április 1-től 17 napon át Budapesten, április 21-től pedig Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden várja izgalmas programokkal a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

„Bartók Béla alakja, kreativitása, szellemisége kiapadhatatlan inspirációt nyújt ma is. »Csak tiszta forrásból« – hangzik egyik legfontosabb gondolata, amely a 21. század emberének is rengeteget jelent. Miből merítünk? Mi az, ami meghatároz minket? Hogyan újulunk meg, hogyan lesz friss, érvényes, amit létrehozunk? Keresni a tiszta forrást, értelmezni és feldolgozni örökségünket, hozzáilleszteni jelenünket: egyre fontosabbá váló küldetés!” – mondja Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója Bartók Béla 141. születésnapján, kiemelve, hogy a világhírű zeneszerzőnk nevét viselő összművészeti fesztivál idén Budapest mellett az ország több nagyvárosában is színes programkínálattal várja a látogatókat.

„A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében arra vállalkozunk, hogy megmutassuk, milyen lenyűgöző tehetséggel teszik ezt korunk legkiválóbb művészei számtalan műfajban, a komolyzenétől a jazzen, a képzőművészeten, a világ- és könnyűzenén át a táncművészetig.”

Újdonságokban, meglepetésekben, ősbemutatókban és formabontó együttműködésekben nem lesz hiány a Bartók Tavaszon. A fesztivál keretében kerül sor Eötvös Péter 13. operájának magyarországi bemutatójára: a világhírű norvég író, Jon Fosse Trilógiájának első részére épülő, Sleepless című művet koncertszerű előadásban, a szerző vezényletével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja a közönség. Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre, a Bartók Tavaszon mutatja be új előadását a cirque danse műfaját megteremtő, Vági Bence rendező-koreográfus vezette Recirquel, de a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös táncszínházi produkciója is felejthetetlen pillanatokat ígér. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő, minden korosztálynak élményt nyújtó táncjátéka a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire épül.

David Fray zongoraművész a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal áll színpadra, Várjon Dénes és a Concerto Budapest két koncerttel és kivételes Bartók-programmal örvendezteti meg a hallgatóságot, Villányi Dániel zongoraművész Bach, Bartók és Prokofjev remekműveit szólaltatja meg a fesztiválon. A New York-i Metropolitan Opera egyik legfényesebb csillaga, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar kíséretében Händel-áriákkal kápráztatja el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos programjáról az esemény weboldalán vagy a Bartók Tavasz programfüzetében találhatók. Az előadásokhoz kapcsolódó érdekességekért, kulisszatitkokért, interjúkért érdemes ellátogatni a Bartók Tavasz blogoldalra.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép: Bartók Hetek