Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint. A szebb napokat megélt Európai Néppárt elnöke a kötelező érvényű szolidaritástól kezdve a Berlin köré építendő rakétavédelmi rendszerekkel bezárólag értekezett korunk nagy kérdéseiről.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de “háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök “gyűlöli az életmódunkat”, és “visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”. Ezért “nehéz télre kell számítanunk”, mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni – tette hozzá Manfred Weber. Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU “vészhelyzeti ellátását” őszre és télre.

Feltétlenül dönteni kell a “kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult “zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és “Európa kudarcot vallott”. A járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés helyett előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, “kötelező érvényű mechanizmusokat” kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz “szolidáris” felhasználásáról, hogy “ne mindenki csak magával törődjön” – mondta Manfred Weber.

Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok – jelentette ki az EU jobbközép pártjait összefogó EPP vezetője. A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson “a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a “szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt – mondta Manfred Weber.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, rámutatott, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat. Hozzátette, hogy át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor “viharaira”, megpróbáltatásaira.

A többi között kifejtette, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló közös hitelfelvételhez hasonló “úttörő” megoldásokat kell alkalmazni a védelmi ipar összehangolt működésére, mert a NATO-n belül fel kell építeni egy “európai védelmi pillért”. Ha a Kalinyingrádból indított rakéták Varsót, Berlint és Koppenhágát is elérhetik, akkor nem elég például Berlin körül rakétavédelmi rendszert telepíteni tagállami, nemzeti szinten – húzta alá. Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal.

Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Forrás: MTI

2022plusz: Ez igen, Weber elvtárs, ön sokat tanult Joszif Visszarionovics Sztálin elvtárstól. Kiváló bolsi vált Önből. Demagóg és hazug egyszerre, akár egy kiváló párttitkár. Nem elég, hogy kissé félreértelmezi mindazt, ami történik, ráadásul a mi nyakunkba varrná az uniós bolondok okozta helyzet tragikus következményeit.

Kapitális hazugság, hogy Putyin azért korlátozza, esetleg tiltja meg a gázszállítást, mert gyűlöli az európai szabadságot és jogállamiságot. Azért teszi ezt, hogy visszavágjon az Önök abszurd szankcióira, melyekről előre tudható volt, nem az oroszoknak, hanem az Unió tagországainak veszik vérét. Ezért, és többek között a német kormány ámokfutásának köszönhetően készülhetnek polgáraik nehéz télre.

Ön úgy tesz, mintha az Európai Unió már Egyesült kommunista állam lenne, ahol mindent be kell adni a „közösbe”. Azt akarja, hogy miután mi  (nevezetten a magyar kormány) nem vagyunk hajlandók átvágni saját torkunkat olaj- és gázembargóval, amiért Önök és elvtársaik következetes gyűlölettel folytatnak hajszát ellenünk, legyünk szolidárisak. Önök belénk rugdosnak, köpködnek, gyaláznak, mi pedig köszönetként „méltányosan” osszuk meg mindenkivel, amink van. Mert ugye mi „szerencsés” ország vagyunk, akik nem embargóznak.

Nem, Weber komisszár elvtárs, nem szerencsések, hanem okosak vagyunk. Önök ellenben….hadd ne minősítsem, írásban még csúnyább.

Az pedig, hogy az Ön szemében olyan hatalmas ember Orbán Viktor, hogy tőle függenének külpolitikai és olajembargós ügyekben, részben megtisztelő, ugyanakkor primitív hazugság. Megtisztelő, hogy hazánk miniszterelnökének ekkora hatalmat tulajdonít (a magyar ellenzék szerint éppen ellenkezőleg, Orbán az Unióban egy senki), hazug pedig azért, mert senkit nem gátoltunk abban, hogy ha fejjel akar a falnak menni (és Önök ezt akarják), meg is tegyék. Embargózzanak csak mindfagyásig, csak minket hagyjanak békén. Mellesleg, ha ennyire tart Orbán Viktortól, ha elege van abból, hogy a magyar miniszterelnöktől függ, nyugodtan lemondhat és elmehet a…melegebb éghajlatra.

Még valami: Ön még Sztálinnál is aljasabb diktátor lenne, amikor a konszenzusos döntés helyett át akar térni a többségire. Ezt tették a szovjet bolsevikok is (bolsevik=többség, bár törpe kisebbségben voltak), így tartotta rabszolga sorban a „szocialista” országokat a Nagy Szovjetunió is. De ha nem csalnak történelmi ismereteink, az Önök országában is volt egy vezér (kis bajuszkával), aki ezt akarta.

Önnek melyikük a példaképe?

(Címkép: AFP)