Egy három évtizedes sikertörténet példája a magyar–osztrák határ mellett található Vaskeresztes és környéke, ahol a vasfüggöny okozta elzártság, a zsákfalvak helyett ma már rendezett, takaros települések találhatók, amelyek nem különböznek a határ túloldalán elterülő osztrák községektől  hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Vaskeresztesen, a hagyományőrző szüreti rendezvény megnyitóján.

Gulyás Gergely kijelentette: a természeti környezet, a szőlő és a bor Isten adta adottság, amellyel a helyiek jól gazdálkodnak, és ápolják a hagyományokat is.

Hozzátette: a térségben élők már megéltek nehéz éveket, és most ismét nehéz idők jönnek, melyeken azonban összefogással, egymás segítésével túl tudunk lenni.

Vaskeresztesen magyar és német ajkú a lakosság, több szomszédos településen pedig a horvát nemzetiséghez tartozók élnek.

A település nevezetessége jellegzetes vörösbora, az utóbbi évtizedekben pedig a horgászturizmus egyik célpontjává is vált a Pinka patakba visszatelepített pisztrángok miatt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás
Forrás: MTI/magyarhirlap.hu