Több mint hetven magyar mozi vetíti október 20-ától az egész estés Toldit

Jankovics Marcell születésnapjának előestéjén, október 20-án kerül a mozikba a Toldi, mely a magyar animáció mesterének utolsó alkotása. Arany János elbeszélő költeményének filmadaptációján a Kecskemétfilm Kft. száz alkotója több mint három éven keresztül dolgozott. A rendkívüli alkotói folyamatról az M5 kulturális csatorna készített werkfilmet, amelyet október 21-én a Duna Tv is bemutat.

Tavaly ősszel nagy sikerrel mutatta be a közmédia az Arany- emlékévhez kapcsolódó Toldi animációs sorozatot. Idén október 20-tól több mint hetven magyar moziban is megtekinthető lesz a Toldi egész estés filmváltozata.

A mozipremierhez kapcsolódva, október 21-én 22 10-től tűzi műsorára a Duna az M5 kulturális csatorna Repül a nehéz kő – így készült a Toldi animációs sorozat című werkfilmjét, amelyben olyan kulisszatitkok látnak napvilágot, amelyeket eddig kizárólag csak a produkcióban résztvevők ismerhettek.

Jankovics Marcell

Jankovics Marcell
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

A filmnapló betekintést enged abba, ahogyan Jankovics Marcell lefordította művelődéstörténeti tudását az animáció nyelvére, és a folyamatba, ahogyan átértelmezte az eredeti mű formanyelvét, hogy a legkisebb generáció számára is értelmezhető és élményszerű módon jelenjen meg a Toldi-monda.

Forrás: magyarhirlap.hu

Nyitó képünkön egy kockát látnak a filmből amelyen a rendező, alkotótársai arcát kölcsönözte a lovagoknak, akik Toldi Miklóst kísérik a király elé

Fotó: Kecskemétfilm