Január 6-án vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang, a bálok, mulatozások és a fánksütés időszaka.

2023-ban a farsangi időszak január 6-tól február 21-ig, húshagyó keddig tart.

A farsang hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.

E számítás szerint 2023-ban hamvazószerda február 22-ére esik, ekkor kezdődik a negyven napos nagyböjt, mely húsvétvasárnapig, április 9-ig tart.

A húsvét 2023-ban is hosszú hétvége, négynapos ünnep lesz nagypéntektől húsvéthétfőig, azaz április 7-10-ig.

Forrás: Forrás: Shutterstock / Készítette: Jane Biriukova

Forrás: Shutterstock / Készítette: Jane Biriukova

Civilek Infó: Farsang van! Ilyenkor álarcot öltünk, vagy éppen olyan arcot viselünk, melyek mindennapi maszkjainkat elrejtik. Így aztán tiszta szívből lehetünk vidámak, játszhatunk olyan szerepeket, melyeket szeretnénk, a félelmetes busóink pedig elűzik a telet felőlünk. Majd jöhet a karnevál (carne lavare, a hús elhagyása) a legpompásabb díszletek, kosztümök világa, a látványos felvonulások és a bálok napjai.

Boldog tavaszvárást és önfeledt farsangot kívánunk!