Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban és azt várják továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így. A magyar kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön az EU-val, így azokat a kéréseket is támogatta, amelyeknek jogalapjuk nem volt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető közölte: „azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így”, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra.

Gulyás Gergely azt mondta: a magyar kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön az EU-val, vagyis azokat a kéréseket is támogatta, amelyeknek ugyan jogalapjuk nem volt – és

az Európai Bizottság kéréseinek „jelentős része olyan, aminek közösségi jogi jogalapja egyáltalán nincsen” -, de Magyarország érdekeit nem sértették. „Az Európai Bizottságnak kizárólag a közösségi jog alapján állva lenne szabad követeléseket megfogalmazni, de ezen réges-rég túl vagyunk”

– fogalmazott a miniszter.

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A soproni háromnapos kormányülés után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról, hogy a kormányülésen megtárgyalták a tragikus törökországi földrengést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Belügyminisztérium által közölt adatokat: A török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta több mint 110 ezer kutató-mentői csapattal, katonákkal, rendőrökkel, egészségügyi szakemberekkel, önkéntesekkel, több mint 5500 speciális mentőjárművel, munkagéppel végzi a mentési munkálatokat a helyszínen.

Már több mint 50 ország közel 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak a földrengés sújtotta területen.

A magyarországi mentőcsapatok eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain.

Magyar áldozata nincs a földrengésnek, az érintett 16 állampolgárral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak.

A recesszió elkerülhető

A recesszió elkerülhető, reális, hogy a magyar gazdaság idén 1,5 százalékos bővülést érjen el – mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető az idei év legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy az inflációt leszorítsák, a munkahelyeket megvédjék és ne engedjék recesszióba süllyedni a gazdaságot.

A kormány és az elemző intézetek többsége is egyetért abban, hogy ez egy reális célkitűzés, tehát a recesszió elkerülhető – hangsúlyozta. Hozzátette: egyre többen támasztják alá a kormánynak azt az előrejelzését, hogy nem „kincstári optimizmus” a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, hanem egy reális, még talán optimistának sem tekinthető becslés.

A hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, ehhez pedig nagyon fontos, hogy legyen elegendő energia – emelte ki Gulyás Gergely. Beszámolt arról is, hogy a háromnapos kormányülésen külön foglalkoztak az ország 2030-ig tartó energiastratégiájával Lantos Csaba energiaügyi miniszter előterjesztésében. Ebben továbbra is jelentős szerepet fog játszani az atomenergia, a megújuló energiák, ezen belül is a napenergia, és hálózatfejlesztésre is szükség van – ismertette.

Teljesítjük, amit a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak ígértünk

Az egész Európát sújtó gazdasági válság ellenére Magyarország teljesíti azt, amit ígért a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak – mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető elmondta, az elmúlt évi magas infláció, illetve a háborúra adott szankciós válaszok ellenére a kormány teljesíti az ígéretét: a munkavállalóknál jó néhány százalékkal magasabb volt az átlagos béremelkedés, mint amennyi az infláció volt, a nyugdíjasok esetében pedig bíznak abban, hogy a január elsejével megtörtént 15 százalékos nyugdíjemelés, jó forgatókönyv esetén, infláció feletti is lehet az év egészét nézve.

Hangsúlyozta: folyósítják az inflációval megemelt 13. havi nyugdíjat is.

Felhívta a figyelmet arra: míg a 2008-2009-es gazdasági válság idején a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, ezt a mostani kabinet visszaadta, a 13. havi nyugdíjat fenntartja és az inflációval emelte is.

Magyarország továbbra is békepárti

Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerülje, hogy világháborúvá szélesedjen az „orosz agresszióból következő háborús helyzet”; ezért Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: mindig „elítéltük az orosz agressziót és anyagilag támogattuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtottunk, menekülteket fogadtunk be” mindenféle felső korlát nélkül.

Kiemelte: a magyar álláspont annyiban egyedi, hogy fegyvereket „nem küldünk”, mert ezt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni, Kárpátalja pedig eddig a háborúban nem volt érintett, „és mindannyiunk érdeke már csak az ott élő magyarság miatt is, hogy ez így maradjon”.

Arról is beszélt, hogy a szankciókat, különösen az energetikai intézkedéseket sem támogatták, mert azzal „nem Oroszországot büntettük, hanem elsősorban saját magunkat”.

Civilek.info / MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor