Az RMDSZ keretében ellenzéki platformként működő egykori Reform Tömörülés értékeit szeretné tovább vinni az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) frissen alakult Reform Műhelye. Toró T. Tibor, a párt alelnöke (a képen) a Krónikának adott interjúban kifejti, együttműködésre törekednek az RMDSZ-szel a jövő évi négy romániai választásra tekintettel, még akkor is, ha a kormányon lévő szövetségben ma is a képviseleti monopólium megőrzése a cél, akár olyan áron is, hogy kockáztatják a képviseletet. Toró beszélt arról is hogyan tovább az EMSZ-ben Mezei János elítélése után, és miként lehet nemzetköziesíteni az erdélyi autonómiatörekvéseket.

– Az RMDSZ platformjaként 30 évvel ezelőtt megalakult Reform Tömörülés tíz évig működött a szövetség keretében: ennek történetére emlékeztek múlt heti, kolozsvári fórumukon. Három évtized távlatából mit érdemes tovább vinni az egykori RT történetéből?

– A találkozót az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) stratégiai bizottsága kezdeményezte és szervezte. A műhelybeszélgetés célja nem a nosztalgiázás – bár annak is megvan a maga varázsa –, és még csak nem is politikatörténeti visszatekintés. A résztvevők – a Reform Tömörülés (RT) alapítói, egykori tagjai és az EMSZ jelenlegi, többnyire fiatal tisztségviselői – a tanácskozáson inkább a szövetségünk előtt álló feladatok perspektívájából idézték fel az idén 30 éves tömörülés fontosabb értékeit és célkitűzéseit. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a jelen kihívásain keresztül összekössék a múltat a jövővel. Ki gondolta volna ugyanis, hogy a rendszerváltás utáni negyedik évtizedben még mindig kérdés, hogy az értékeiben, életkörülményeiben és érdekeiben annyira sokszínű és összetett erdélyi magyar társadalomnak szüksége van-e politikai pluralizmusra.

Számunkra akkor is evidenciának tűnt, ma is az: pluralizmus nélkül nincs demokratikus társadalom. Az egypártrendszert azok is elutasítják, akik csak a történelemkönyvekből ismerik a kommunizmust. Ugyanakkor az is evidencia, hogy egy számbeli kisebbségben élő közösség, amely stratégiai céljait egy egységes és homogén nemzetállamot építő többségi politikai elittel szemben kell érvényesítenie, korlátot kell szabjon a pluralizmusból eredő politikai versenynek. Az EMSZ képviselői ma ugyanazt a harcot vívják a magyar egypártrendszer híveivel, mint a jogelődnek számító RT. A képviselet monopóliumát bármi áron megőrizni akaró, annak birtokában Bukarestben leginkább a tágabb értelemben vett bizniszben utazó magyar politikusok ma is az egységre hivatkoznak, amikor a közösségtől a kizárólagosságot kérik. A pluralizmus hívei viszont a politikai táborok közötti párbeszédben, az egyeztetésben és az akcióegységben hisznek. Abban, hogyan lehet közösen képviselni – akár a munkamegosztás jegyében – alapvető közös célokat anélkül, hogy a másik politikai tábor képviselőit kiszorítsuk.

A Kronikaonline.ro teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Makkay József

Kép: Neppart.eu