Amerikai tisztviselők lényegében elismerik, hogy ők álltak az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálása mögött, amelyet azért követtek el, hogy megakadályozzák Moszkva és Berlin közeledését – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írta meg az oroszhirek.hu.

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy mi (Oroszország) az elmúlt 20-30 évben túl jól működtünk együtt Németországgal, vagy inkább a németek működtek velünk túl jól együtt –mondta a külügyminisztérium honlapján vasárnap közzétett interjújában Lavrov.

Az orosz energiaforrásokon és a német technológián alapuló „erős szövetség kezdte fenyegetni számos amerikai vállalat monopolhelyzetét” – magyarázta Lavrov.

Ezért Washington elhatározta, hogy megsemmisíti ezt a Moszkva és Berlin közötti szövetséget, és ezt „szó szerint” megtette a vezetékek megtámadásával, amelyeket azért építettek, hogy Németországon keresztül orosz gázt szállítsanak Európába – tette hozzá.

„Amerikai tisztviselők lényegében elismerik, hogy az északi áramlat 1 és 2-nél történt robbanások az ő művük volt. Sőt örömmel beszélnek róla” – jelentette ki a külügyminiszter.

Lavrov valószínűleg arra a beismerésre utalt, amelyet Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár tett egy január végi szenátusi meghallgatáson.

„Én, és szerintem az adminisztráció is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat 2 most… egy fémdarab a tenger fenekén” – mondta akkor Nuland.

„A nyugati politikusok aljassága jól ismert” – folytatta Lavrov arra utalva, hogy „A terv, amelyet most Ukrajna Oroszország elleni uszításával és az egész nyugat által Ukrajna révén Oroszország ellen folytatott háborúval valósítanak meg, nagymértékben arra irányul, hogy megakadályozzák Németország és Oroszország új közeledését.”

Oroszország vezető diplomatájának megjegyzései alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró jelentést tett közzé, amelyben Washingtont vádolja az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi szabotálásával.

A Hersh-sel beszélgető, jól értesült forrás szerint az amerikai haditengerészet búvárai még 2022 júniusában, egy NATO-gyakorlat ürügyén robbanóanyagot helyeztek el a Balti-tengeren lévő vezetékeken. Szeptember végén robbantották fel őket, működésképtelenné téve a kulcsfontosságú európai energetikai infrastruktúrát.

Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője cáfolta a Pulitzer-díjas újságíró jelentését, „teljesen hamisnak és teljes kitalációnak” nevezve azt. Magas rangú amerikai tisztviselők közül senki sem kommentálta még a Hersh által megfogalmazott vádakat.

Az orosz hatóságok hónapok óta arra hivatkoznak, hogy az Északi Áramlat tönkretételéből egyedül az Egyesült Államok profitált, amelynek a robbanások óta masszívan megnőtt a drágább cseppfolyósított földgáz szállítása Európába – olvasható a portálon.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Orosz külügyminisztérium