Minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adta ki a kormányhivatal a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár építéséhez – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal. Azt írták, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie.

A kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például

A TALAJ, A LEVEGŐ, A TERMÉSZET, A VÍZ VÉDELME, VALAMINT A ZAJVÉDELEM ÉRDEKÉBEN SZÁMOS KÖTELEZETTSÉGET ÍRT ELŐ A BERUHÁZÓ SZÁMÁRA A KORMÁNYHIVATAL.

Emellett a hatóság a döntésében több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását és gyakoribb ellenőrzéseket írt elő – írták.

A CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelme alapján folytatta le a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást.

Az eljárás február 13-án zárult le, a Debrecen Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyártó üzem

MINDEN EDDIGINÉL SZIGORÚBB FELTÉTELEKKEL KAPOTT EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI ENGEDÉLYT. A DÖNTÉS MÉG NEM VÉGLEGES – tartalmazza a közlemény.

A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is: a határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetősége közzétenni – áll a közleményben.

Érdemes megjegyezni, hogy a debreceni gyár vízfelhasználásának nagy részét, nagyjából 70-80 százalékot, úgynevezett szürkevízzel elégítik majd ki, ami tisztított szennyvizet jelent, tehát nem használja el a város vízellátását.

Forrás: Origo

Kép: Mandiner.hu