Jó esély van arra, hogy az infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon. Az Alapjogokért Központ szerint túl vagyunk a legfőképpen a brüsszeli elhibázott szankciós politika okozta általános pénzromlási folyamat csúcsán.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi térben újabb, nem várt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat.

Szánthó M.

Szánthó Miklós/Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Központ közölte, hogyha megszüntetnék a szankciókat, az árdrágulás rövid távon akár meg is feleződne, de a februári éves alapú infláció, ha kis mértékben is, csökkent (0,3%-kal) a januárihoz képest.

Úgy vélik, a csökkenésben szerepet játszanak a széles körben elterjedt agresszív kiskereskedelmi árazást visszaszorítani hivatott GVH-s fogyasztóvédelmi vizsgálatok, amelyeket hamarosan kiegészít egy interneten keresztül is követhető árfigyelő adatbázis, valamint a jól kalibrált árstopok és a rezsivédelmi politika is. Ez utóbbi eredménye, hogy a háztartási gázfogyasztás 80, a villamos áramfogyasztás 65 százaléka a rezsicsökkentett kategóriába tartozik.

A Központ arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi térben újabb, nem várt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat, amely lassíthatja a kedvező inflációs folyamatokat.

Összességében megjegyzik, hogy jó esély van arra, hogy az év második felében már gyorsabb ütemben csökkenő infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: Infostart/MTI