Még tavaly tudósított a Media1 arról, hogy a 444-től egy évtized után távozó volt vezető szerkesztő, Mészáros Zsófia saját céget alapított. A Pelikán Projekt Nonprofit Kft. fő tevékenysége „máshová nem sorolható egyéb közösségi, társadalmi tevékenység”, tevékenységi köre azonban széleskörűbb: oktatás, PR, kommunikáció, könyvkiadás, hírügynökségi tevékenység, műsorgyártás stb. Mészáros a bevallása szerint „ugyanazt fogja csinálni, mint a 444-nél” – ám az idén beindult vállalkozás első hónapjai nem ezt mutatják – írja egy kedves olvasónk szerkesztőségünknek küldött levelében, melyet változtatás nélkül közlünk.

A Pelikán Projekt ugyanis a honlap, valamint a Facebook oldal névjegye szerint tréningekkel, ösztöndíjakkal és újságíróknak nyújtott támogatásokkal foglalkozik. Első nagyszabású programjuk idén márciusban indult el, 10 pályakezdőnek indítottak ingyenes újságíróképzést, melynek a végén ígéretük szerint munkalehetőséget is biztosítanak nekik.

Mint tudjuk, semmi sincsen ingyen, ezért ezt a tanfolyamot is finanszírozni kell valaki pénzéből – na de kiéből?

Hát ez az, amire nem derül fény a transzparenciát hirdető és követelő baloldalhoz tartozó vállalkozás részéről. A kreatív.hu kérdésére, hogy kik támogatják a projektet, Mészáros Zsófia mindössze azt válaszolta, hogy:

„Felelősségteljes, a jövőért tenni akaró emberek, akiknek van lehetőségük egy ilyen szervezet támogatására, de nem céljuk a kirakatba kerülni – részben pont azért, mert nincsenek személyes ambícióik ezzel. A szakmai munkát teljesen rám bízták, a Pelikán Projekt az én cégem. Mondhatni azért jött létre, mert meggyőzte őket a terv, hogy lehet hosszú távon képzésekkel, komoly tartalmak támogatásával érzékenyebbé, okosabbá tenni az országot.”

Pelikán Projekt

Fotó: Pelikán Projekt Facebook

Arról, hogy a jövőben mire lehet számítani a viszonylag friss Pelikán Projekttől, azt mondta, hogy „a képzési – gyakornoki programjainkon kívül konkrét projekteket is támogatunk majd, akár szerkesztőségek egy-egy kiemelt munkáját, akár szerzők saját anyagait, cikkeket, könyveket, dokumentumfilmeket”. Ergo, baloldali mecénás szeretne lenni – mások pénzén.

Mindenesetre most csak az újságíróképzés szerepel a repertoárjában az egyelőre kis létszámú csapatnak. A honlapon legalábbis mindössze hárman szerepelnek, Mészáros Zsófia mellett a szintén a 444-ből átigazolt Boros Júlia, valamint a 2024. április elején csatlakozott Tamás Bence Gáspár. Előbbi a Pelikán Projekt társalapítója és programigazgatója, utóbbi pedig technikai és kreatív feladatokat lát el, valamint videós újságírást oktat a képzés keretében.

További érdekesség, hogy privát Facebook profilján Mészáros Zsófia a vállalkozásról szóló Media1 cikket úgy osztotta meg, hogy a posztban köszönetet mondott több embernek is, köztük bizonyos Janan Mirwaisnak.

Ha azon törik a fejüket, honnan csenghet ismerősként ez a név, eláruljuk: Szél Bernadett afgán származású volt tanácsadójáról van szó, aki azzal került be a köztudatba, hogy nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Pelikán Projekt

Fotó: Pelikán Projekt Facebook

A Pelikán Projekt egyelőre egy átláthatatlan, titkolózós projekt: nem tudni, kiket támogatnak és kiknek a pénzéből. A három munkatárson túl csak az derült ki eddig, hogy az ingyenes, pályakezdő újságíróknak meghirdetett képzésen órát tartott Magyari Péter, aki 444-esből lett a Válasz Online újságírója, valamint a Telex szerkesztője, Király András.

Címlapkép: Pelikán Projekt Facebook