Egy új törvényjavaslat szerint büntethetővé válnának azok az olaszok, akik hivatalos kommunikációjuk során angol vagy más idegen nyelvű kifejezéseket használnak – írja a CNN.

A Magyar Hírlapban megjelent cikk szerint a törvényjavaslatot Giorgia Meloni párttársa, Fabio Rampelli nyújtotta be, és maga a miniszterelnök is támogatja.

Bár a tiltás az összes idegen nyelvre vonatkozna, külön célba venné az „anglomániát”, az angol szavak térnyerését, amely szerintük leértékeli és leépíti az olasz nyelvet.

Hozzáteszik azt is, hogy a helyzet szerintük csak romlott, mióta az Egyesült Királyság nem is az EU tagja – számolt be a 24.hu.

Azt írják, a törvény minden közhivatalt betöltő személy számára előírná az írott és beszélt olasz nyelv magas, kifinomult művelését, és a cégek számára is megtiltaná az angol rövidítések vagy foglalkozási titulusok használatát.

Még azt is leszögezik, hogy a külföldiekkel foglalkozó hivatalokban is az olasznak kell az elsődleges nyelvnek lennie.

A törvényjavaslat szerint az anglománia az egész társadalomra kihat. Ha azonban életbe lép a törvény, és a hivatali kommunikációja során valaki megsérti azt, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis 5000 és 100 ezer euró közötti büntetésre számíthat.

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: AFP/Filippo Monteforte