Kibővült Ferenc pápa magyarországi látogatásának programja. A katolikus egyházfő április 29-én, szombaton a görögkatolikus hívekkel is találkozik a Rózsák terén, az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomban.

Közben az egyházmegyék folyamatosan szervezik a zarándokok utaztatását a fővárosba. Aki pedig személyesen nem tud részt venni az eseményeken, a közmédia csatornáin folyamatosan nyomon követheti a pápalátogatás programjait.

A látogatásra országszerte készülnek az egyházmegyék. A pécsiek szerint is nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa rövid időn belül kétszer is ellátogat Magyarországra.

„Ez egy nagyon nagy ajándék, hogy pont most a magyarokat van még ideje ereje meglátogatni és megújítja a szívünket, hisz most itt a háború szélén nekünk kell ezt a békét, ezt az egységet, ezt az emberi értéket képviselni és megélni. És én hiszem, hogy ebben valóban meg fogunk erősödni és ez természetesen üzenet a világnak is, hogy itt vagyunk és a Krisztusi szeretetet és a Krisztusi örömöt a Krisztusi békét akarjuk megélni és átadni”

– fogalmazott Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke.

A Szentatya 3 napos látogatása során találkozik majd állami és egyházi vezetőkkel, rászorulókkal, menekültekkel és fiatalokkal, családokkal is. Az események csúcspontja április 30-án a Kossuth téri szentmise lesz, amelyre több tízezer embert várnak. A beléptetés már a kora reggeli órákban elkezdődik. A biztonsági átvilágítás után regisztráció nélkül foglalhatják el a helyüket a zarándokok.

„A szentmisére a húsvéti időszakban kerül sor egy húsvéti vasárnap ezért az arany és a fehér szín dominál ezen a miseruhán, amely a feltámadási időszaknak egy fontos jelképe emellett a kék szín is megjelenik benne, ami szűz Máriát Jézus anyját jelképezi”

– mondta el Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A Szentatya a háromnapos látogatásának második napján, szombat délelőtt a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban találkozik szegényekkel és menekültekkel. Utána pedig – az eredeti programot kibővítve – átmegy az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomba, ahol a görögkatolikusokkal is találkozik. Úgy tudni, a katolikus egyházfő közösen imádkozik majd velük.

Forrás: Hirado.hu/ M1

(Címkép: MTI/EPA)