Mint ismeretes, szerdán magyarellenes tiltakozással és magyarellenes rigmusokkal fogadták Novák Katalint az erdélyi Nagykárolyban, ahol részt vett Kölcsey Ferenc új szobrának felavatásán. A tüntetést a szélsőségesen magyarellenes, soviniszta Calea Neamului (Nemzet Útja) és annak vezetője, Mihai Tîrnoveanu szervezte. A Mandiner megkereste Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértőjét, hogy megtudja, kik is valójában a szerdai incidens szervezői.

A szakértő elmondta, hogy a Nemzet Útja Egyesületet 2017 környékén alapították Brassóban, vezetője Mihai Tirnoveanu, egy helyi fogorvos. A szervezetet nem egy egységes tömbként kell elképzelni, hanem valójában lazán összekapcsolódó sejtek együttműködése. Hamar felhívták magukra a figyelmet magyarellenes akcióikkal: Székelyföldi településeken magyarellenes felvonulásokat szerveztek, hasonlóan ahhoz, amit Kárpátalján csináltak az ottani magyarellenes szervezetek.

A hálózat részben ortodox, a politikai spektrum inkább baloldalán helyezkedik el, de ezzel párhuzamosan markánsan megjelenik a magyarellenesség is – magyarázta Pászkán Zsolt.

A mostani nagykárolyi esetet az is kiemeli, hogy a településen a Nemzeti Liberális Pártnak van egy magyarellenes, soviniszta magja, amelyik politikai kudarcai miatt éli ki magát a magyarellenességben, és fenn is tart egy, a helyi magyarság ellen uszító kiadványt, amely rendszeresen igyekszik felhergelni a település románságát.

Nem nagy sikerrel, ahogy látszik, hiszen a szerdai tüntetésen résztvevők többsége nem nagykárolyi volt, hanem „import tüntetőkkel” kellett feltölteni a demonstrációt – mondta Pászkán. A településen már március 16. óta gerjesztették a feszültséget, amióta tudomást szereztek a szoboravatásról. A Tirnoveanu-féle szervezet pedig tipikusan olyan, amelyik rácsatlakozik az ilyen eseményekre.

A tüntetés egyébként azért is volt értelmetlen a szakértő szerint, hiszen sem Novák Katalin, sem egyetlen komoly politikus nem fogalmazott meg az elmúlt harminc évben területi követeléseket Romániával szemben. Ezzel szemben a román politikusok nagyon is használnak különböző irredenta szlogeneket (főleg az utóbbi időben) Moldovával, Ukrajnával, de még Magyarországgal szemben is. Erről pedig a magyarok elleni uszítással igyekeznek elterelni a figyelmet Pászkán szerint. Nemrég George Simion nyilatkozott arról, hogy „Romániának a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő területre kellene igényt tartania”.

Pászkán Zsolt ugyanakkor figyelmeztetett, mindig óvakodni kell attól, hogy egy egyszerű vállrándítással intézzük el az ilyen ügyeket, mint a nagykárolyi. Ugyanis „soha nem lehet tudni, hogy mikor hogyan fajul el a helyzet”.

Emlékeztetett, hogy Ukrajnában is az Azov, a Kárpáti Szics, és más soviniszta szervezetek nem egyszer fegyverrel léptek fel a különböző kisebbségek ellen, ahogy tették azt a háborút megelőzően Donbászban is. De Kárpátalján is történtek komoly atrocitások: magyar intézmények felgyújtása, vagy éppen helyi magyar vezető politikusok megfélemlítése. Tehát ezt soha nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha most valóban csak egy maroknyi ember vesz részt ezeken az megmozdulásokon – fogalmazott.

A Mandiner teljes cikke itt olvasható.

Kép: Veres Nándor