Keresztyénségünk közös célja, hogy a roma és a nem roma magyarok békességben, szeretetben éljenek egymással – emelte ki Balog Zoltán református püspök az Összetartozunk – Roma Integrációs Napon. A rendezvény keretében konferencián és kerekasztal-beszélgetéseken tekintették át a résztvevők a felzárkózási, integrációs eredményeket és törekvéseket. A roma szakkollégiumok mellett meghívott társadalmi, egyházi és civil szervezetek mutatták be tevékenységüket, köztük a Református Szeretetszolgálat. Az eseménynek a budapesti Ráday Ház adott otthont.

A nemzetközi roma naphoz kapcsolódó rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi cigányság társadalmi beilleszkedésén és esélyegyenlőségének biztosításán munkálkodó szakkollégiumok, társadalmi szervezetek, egyházak és civil kezdeményezések találkozására.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke köszöntőjében az esemény címére utalva örömtelinek nevezte, hogy egyre több embernek hangsúlyos békében egymás mellett élni.

Ezért is boldogító az összefogás és az együttműködés a romák és a nem roma magyarok között. Különleges értéknek, az Úr ajándékának nevezte azokat az ügyeket, amelyeken közösen tudunk munkálkodni különbözőségeink ellenére is. Ez a fajta közös szolgálattevés adhatja a keresztyén receptet a megbékéléshez. Kitért arra, hogy a magyarországi történelmi egyházak között roma ügyben jött össze az első hivatalos ökumenikus szervezet.

A Roma Keresztény Szakkollégiumi Hálózatot 2011-ben hozták létre, és azóta egyre többen járnak a szakkollégiumokba. Balog Zoltán szerint ennek több üzenete is van. Az egyik, hogy együtt kell szolgálnunk, hogy egymásra találhassunk. A másik, hogy hiteles keresztyénként úgy kell tekintenünk egymásra, mint Isten teremtményeire. Véleménye szerint a megbékélés egyik legfontosabb célja és feladata az, hogy roma és nem roma magyarok egymással békességben, szeretetben éljenek. Fontosnak nevezte ennek az üzenetnek a továbbadását, missziós küldöttként képviselni az összetartozás örömét.

Fabiny Tamás az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjaival/Forrás/Reformatus.hu

Fabiny Tamás az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjaival/Forrás/Reformatus.hu

Az Evangélikus Roma Szakkollégium a passió történetét vitte színpadra. Az előadás után Fabiny Tamás evangélikus püspök köszöntője következett, aki a színdarabban elhangzó Ott, a Via Dolorosán című dalra utalva elmondta, hogy a cigányság is végigjárta és járja ma is a maga keresztútját.

Történetük arról szól, hogy milyen szenvedéseken mentek keresztül egyenként és csoportosan is: a megaláztatás, az előítélet, a bántalmazás, a kriminalizálás. A püspök szerint a Keresztyén Roma Szakkollégiumi Hálózat abban segít, hogy ne legyen többé előítélet, hanem valósággá váljon a konferencia címe, miszerint összetartozunk, és így tudjuk együtt szolgálni az Urat.

Az evangélikus püspök után Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, hogy az összetartozás a közös értékeken alapul: nem a különbségeket kell keresnünk, hanem azt, ami összeköt minket. Biczó Gábor, a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke beszédében ismertette a hálózat eddigi eredményeit. Összesen tizenegy roma szakkollégium működik az országban, csaknem háromszáz hallgató részese ennek a képzési formának. Véleménye szerint láthatóvá kell tenni a fiatal roma ismeretségiek teljesítményét és kompetenciáját. Fontos, hogy minél többen megismerhessék a támogatási lehetőségeket. Szintén hangsúlyosnak nevezte a társadalmi felzárkózás ügyével foglalkozó intézmények, a Biztos Kezdet Gyermekházak, az óvodák, a tanodák és a roma szakkollégiumok szoros együttműködésének jelentőségét.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: reformatus.hu