A Rákóczi Szövetség támogatóival összefogva mintegy 10 ezer iskolatáskát juttatott el sokszáz külhoni magyar iskolához, hogy a tanítók ezzel is köszönthessék a beíratott kis gyermekeket és megköszönhessék a szülők felelős döntését, amiért hitet tettek a magyar nyelv és kultúra továbbadásáért, fennmaradásáért.

A szövetség közölte, hogy Kárpát-medence szerte zajlanak az iskolai beiratkozások, az iskolakötelessé váló gyermekeknek ebben az időszakban választanak iskolát a szülők.

Mint írták, a külhoni területeken a magyar családok iskolaválasztása nemcsak az iskoláról és a tanítónéniről szól, hanem a gyermek identitásáról, a magyar kultúra és a magyar közösségek fennmaradásáról is.

Közölték: a szövetség támogatóival összefogva mintegy tízezer iskolatáskát juttatott el sokszáz külhoni magyar iskolához, hogy a tanítók ezzel is köszönthessék a gyermekeket és megköszönhessék a szülők felelős döntését, amiért hitet tettek a magyar nyelv és kultúra továbbadásáért, fennmaradásáért.

A külhoni magyar iskolák a magyar közösségek megmaradásának záloga

Azok, akik külhoni magyar iskolát választanak a gyermeküknek, hitet tesznek a magyarság mellett és ez a külhoni magyar közösségek megmaradásának záloga – hangsúlyozta a Rákóczi Szövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán. Mint kiemelte, külhonban a magyar iskola választása meghatározó, egy életre szóló döntést jelent. Ezen intézményekben a diákok a többségi társadalom nyelvének és kultúrájának elsajátítása mellett gyakorlatilag minden tárgyat magyarul kezdenek el tanulni – mondta.

Csáky Csongor beszámolt arról is: nagyon sok pozitív példa mutatja, hogy nemcsak a „színmagyar”, hanem egyre több vegyes nemzetiségű család is a magyar iskolát választja, továbbá a többségi társadalomhoz tartozó „nem kevés” szülő is oda íratja a gyermekét.

A Rákóczi Szövetség elnöke ennek okai között említette, hogy ezen iskolák jól felszereltek, jó oktatás-nevelést nyújtanak családias légkörben.

Egyúttal jelezte, hogy a 10 ezer iskolatáska küldésével is szeretnék megköszönni a szülők döntését, amiért hitet tettek a magyar nyelv és kultúra továbbadásáért, fennmaradásáért. Tájékoztatása szerint az iskolatáskák beszerzését ősszel indítja el a szövetség, azok március folyamán megérkeznek hozzájuk, ahonnan „nem kis logisztikai teljesítménnyel” juttatják el a táskákat többszáz külhoni magyar iskolába.

Csáky Csongor a műsorban beszámolt arról is, a szövetség arra bátorítja szervezeteit, hogy legyenek részesei Ferenc pápa április végi budapesti látogatásának. Prognózisa szerint a Rákóczi Szövetség szervezésében mintegy kétezer fiatal vesz részt a katolikus egyházfő Kossuth téri szentmiséjén. Ferenc pápa budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

MTI / Civilek.info

Fotó: Rákóczi Szövetség Facebook