Ennek a háborúnak csupán vesztesei vannak, mert ebben a háborúban emberek halnak meg. Győztesről beszélni értelmetlen – jelentette ki Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában.

Azt akarjuk, hogy a háború befejeződjön, amilyen gyorsan lehetséges, mert a szomszédunkban zajlik azonnali és súlyos következményekkel. Kiemelte: jelentős magyar közösség él Ukrajna nyugati felén, amelynek tagjait besorozzák az ukrán hadseregbe, sokukat a frontvonalra vezénylik és sokan közülük meghalnak.

„Tehát mi azonnali tűzszünetet szeretnénk, béketárgyalásokat, és szeretnénk, ha végre elérnének egy békemegállapodást, amely véget vetne annak, hogy ártatlan emberek halnak meg” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: nagyon rossz lenne, ha a NATO részt venne ebben a konfliktusban, mert az a harmadik világháború kitörését jelentené másnapra. Vannak olyan tagállamok, amelyek fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket szállítanak Ukrajnának.

„Mi nem teszünk így. Mi a történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, de nem szállítunk fegyvereket, mert a mi álláspontunk nagyon világos: a béke sokkal jobb a háborúnál. És nem látjuk úgy, hogy a fegyverszállítmányok véget vetnének a háborúnak”

– jegyezte meg.

Szijjártó Péter álhírnek nevezte, hogy új megállapodások születtek volna Oroszországgal.

„Nem kötöttünk semmiféle új szerződést, hiszen az atomenergiáról szóló megállapodásunkat 2014-ben írtuk alá, azaz 9 éve. A gázzal kapcsolatban az utolsó hosszú távú szerződést 2021-ben írtuk alá, majdnem két évvel ezelőtt. Van egy hosszú távú olajszerződésünk is, amelyet sok évvel ezelőtt írtunk alá. Nincsenek új megállapodások”.

Kiemelte: keressük az alternatív megoldásokat, de például ahhoz, hogy gázt szállíthassunk Azerbajdzsánból, számos infrastrukturális fejlesztés szükséges Európa délkeleti részén. Kapcsolatba léptünk az Európai Bizottsággal a román, a bolgár, a görög és a török kollégákkal együtt annak érdekében, hogy finanszírozást biztosítsunk az ilyen projektekre. Nem valósult meg valós elkötelezettség az Európai Bizottság részéről eddig.

Felvettük a kapcsolatot a lengyelekkel is, mivel kibővítik a kapacitásaikat az LNG terén, tehát ha több LNG érkezik Lengyelországba, akkor onnan is tudunk vásárolni, de mindez 3-4 éven belül fog megtörténni. A kérdés az, hogyan biztosítjuk az ország biztonságos energiaellátását most, ma és holnap.

Az ukrán élelmiszerimport blokkolására vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter kifejtette: nem mi vagyunk az egyedüliek és az elsők, akik ilyen döntést hoztak. A megállapodásunk célja az volt, hogy Ukrajnát támogassuk az onnan kiinduló gabona és egyéb élelmiszerek exportjában a világ azon részeire, ahol az ukrán export hiánya élelmiszerhiányt okozhat. Ez volt az eredeti célkitűzés.

Több mint 3 millió dollárt adományoztunk erre a célra, amikor Ukrajna elnöke ezt kérte és megnyitottuk a tranzitútvonalakat Magyarországon keresztül. De az exportált gabona és élelmiszer egyszerűen beszorult Közép-Európában.

Nem ez volt a megállapodás, nem ez volt a cél és nem ebben állapodtunk meg.

A gabona és egyéb élelmiszerek, amelyek elárasztották Közép-Európát, különösen Magyarországot, óriási nehézségeket okoztak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar gazdáknak.

A teljes beszélgetést alább nézhetik meg:

Forrás: MTI, hirado.hu