Karácsony Gergely többször riogatott csőddel az elmúlt években, de ez egyszer sem következett be – hívta fel a figyelmet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Úgy néz ki Karácsony Gergely most teljesíti Gyurcsány Ferenc elvárásait, hogy legyen harciasabb a kormánnyal szemben – mondta a Mandinernek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a főpolgármester szerdai bejelentése nyomán. Emlékeztetett, hogy a DK vezére nemrég egy rádióinterjúban jelezte: nem elégedett Karácsony teljesítményével.

Ismert, Karácsony ma közölte: a főváros nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét. Úgy fogalmazott: a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány „finanszírozását” az elkövetkező hónapokban. Kiemelte, hogy a válságok és a kormányzati megszorítások a főváros pénzügyi helyzetét rendkívül nehézzé tették. „Egy intézkedési csomag nélkül már az idei évet sem tudnánk végig csinálni, és veszélybe került a városi közszolgáltatás finanszírozása” – tette hozzá.

„Karácsony – ahogy az elmúlt években többször is megtette – ismét csőddel riogat,

ez azonban egyszer sem következett be, a főpolgármester; csak politikai hecckampányt folytat”

– mondta az elemző.

„A DK ma már megkerülhetetlen a fővárosi döntéshozatalban, több szocialista polgármester is átlépett Gyurcsányékhoz az elmúlt időszakban, ráadásul ahhoz, hogy Karácsony megtarthassa a pozícióját, szüksége van a DK támogatására” – válaszolta az elemző arra a kérdésre, hogy a főpolgármester miért akar megfelelni a DK elnökének.

„Ha pedig a baloldal számára kedvező választási eredmény születik Budapesten és Karácsony marad a főpolgármester, akkor valószínűleg egy DK többségű fővárosi közgyűléssel kellene majd politizálnia” – tette hozzá.

Az elemző úgy látja:

a főpolgármester eddig sem volt önálló, most azonban még jobban beszűkül a mozgástere,

hiába beszél a függetlenségét, a valóságban Gyurcsány Ferenc lekötelezettje.

A fővárosi Fidesz frakció Karácsony bejelentése kapcsán hangsúlyozta: a főváros adóbevételei jelentősen nőttek az elmúlt években. 2021-ben 20, tavaly 30 milliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek, a korábban tervezetthez képest.

Karácsonyék az emelkedő adóbevételek ellenére a pénzügyi tartalékot mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették – írták.

A szolidaritási adó tervezett be nem fizetéséhez pedig csak annyit fűznénk hozzá, hogy szerintünk a törvényeket mindenkinek be kell tartani! – fogalmazott a Fidesz-KDNP frakció.

Mandiner

Kiemelt kép: Koncz Márton