A Kormányinfón Gulyás Gergely többe között arról beszélt, hogy százezrek haltak meg eddig a háborúban, mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, így pedig a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat. Néhány nyugati ország szegényített urántartalmú fegyvereket küld, míg az oroszok nukleáris fegyvereket tesztelnek – tette hozzá.

A kormánynak nem változott az az álláspontja, hogy a NATO ne keveredjen bele a háborúba.

Nem szállítunk továbbra sem fegyvereket, a kormány a béke pártján van

– szögezte le a miniszter.

Közölte: a kormány küzd a szankciós infláció ellen. Gulyás szerint amíg háború és szankciók vannak, addig infláció is lesz. A cél az, hogy ennek az évnek a végére egy számjegyű legyen az infláció, ehhez sok tényezőnek kell hozzájárulni, a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját figyelik,

június 30-ig meghosszabbították az árstopokat.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány üdvözli azt a szándékot, hogy a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről a Monetáris Tanács dönthet, ez a hitelkamat csökkenése irányába mutathat.

A magyar agrárium is szóba került a Kormányinfón: Gulyás bejelentette, a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja.

Újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés született a kormányülésen: a mikrovállalkozások esetében az átlagfogyasztás feletti áramfogyasztását a lakossági piaci árakhoz igazítják, mindez azt jelenti hogy egy kilowatt ára 70 forint lesz – jelentette be Gulyás. A miniszter hangsúlyozta:

fenntartják a rezsicsökkentés politikáját.

Az ukrán gabona kapcsán a miniszter hangsúlyozta: a gabonaexport tönkreteszi a magyar gazdákat. „Az a helyet még egyszer nem állhat elő, hogy a magyar agrár piacot szétverje az ukrán gabona” – fogalmazott a miniszter. Kiderült: tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség, csak Magyarországra nem lehet szállítani. Gulyás azt is elmondta, a jelenlegi szabályok szerint június 30-ig él a tilalom az ukrán gabonatermékek behozatalával kapcsolatban.

Szentkirályi Alexandra az árstopokkal kapcsolatban leszögezte: nincs pardon a trükközésre. Minden boltnak az előírt mennyiségű készletet biztosítania kell az árstopos termékekből. Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrizni fognak. Hozzátette: ezekben a nehéz időkben nincs helye a nyerészkedésnek.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi