Helyzetjelentések címmel emlékezik a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) mától látható kiállítása.

Egy hagyatékból akkor lesz örökség, ha kiállítást kap egy múzeumban – emlékeztetett a tárlat tegnap esti megnyitóján a PIM főigazgatója. Demeter Szilárd kiemelte: az emlékkiállítás különlegessége, hogy társkurátorai, Cseh Bori és Csengey Balázs Cseh Tamás, illetve a dalszerző-énekes egyik alkotótársa, Csengey Dénes költő, író gyermekei, akik ritka alázattal és odafigyeléssel fordultak szüleik életműve felé.

Bérczes László rendező, a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzője hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás életművének kulcsfogalma a szabadság. Hozzátette, a PIM kiállítása nem elégszik meg nagy szavakkal, ehelyett tárgyszerűen végigvezeti a látogatót a dalszerző munkásságán.

A kurátorok „fantasztikus kincseket” találtak: olyan írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat, amelyeknek múltja van

– hívta fel a figyelmet Bérczes László többek között Cseh Tamás lengyel autóstoppos igazolványára, Baksa-Soós Jánostól kapott gitárjára, íróasztalán őrzött személyes tárgyaira, valamint a fotókon elkapott számtalan személyes pillanatra.

Akárhová néz a látogató a kiállításban, Cseh Tamással találkozik

– hangsúlyozta.
Csengey Balázs a tárlat címéről elmondta, hogy a hetvenes években Cseh Tamás és Bereményi Géza is gyakran helyzetjelentésekként hivatkoztak közös dalaikra.

A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan „jött elő” a rajztanárként indult Cseh Tamás életében a dal műfaja, hogy kik „lökdösték” a színpad felé már Bereményi Gézával való találkozása előtt, és hogy miként bontakozott ki az életmű.

Mindehhez a kiindulási alap Cseh Tamás hagyatéka volt – közölte Csengey Balázs, hozzátéve azonban: a dalszerzőről szóló kiállításban természetesen multimédiás egységekből sem lesz hiány.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás-kiállítása 2024. január 28-ig látogatható.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Kovács Tamás (Bérczes László rendező, a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzője ((b) és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója)