Az uniós tagállamok kereskedelemért felelős miniszterei rendeletet fogadtak el, amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és piacvédelmi intézkedés felfüggesztését – tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az uniós kereskedelmi tanács brüsszeli ülésén meghosszabbított rendelet az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó valamennyi dömpingellenes vám és védintézkedés felfüggesztésére vonatkozik, illetve a belépési árrendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó feldolgozott és feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket érinti.

A közlemény szerint az intézkedések segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy fenntartsa az EU-val fennálló kereskedelmi kapcsolatainak stabilitását és gazdaságát a nehéz körülmények között is. A további egy évig érvényes, kereskedelmet érintő rendelet a kiterjedt katonai, pénzügyi és humanitárius támogatással kiegészülve elengedhetetlen Ukrajna hosszú távú helyreállításához – írták.

„Az intézkedések megújításával az EU továbbra is bizonyítja, hogy megingathatatlan politikai és gazdasági támogatást nyújt Ukrajnának, amely még mindig Oroszország provokálatlan és indokolatlan katonai agressziójával néz szembe” – fogalmaztak.

Az Európai Unió tavaly május végén fogadta el az Európai Unióba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett uniós dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó védintézkedést felfüggesztő rendeletet, hogy megkönnyítse Ukrajna unióba irányuló exportjának fellendítését. Célja, hogy enyhítse az ukrán termelőknek és exportőröknek az orosz agresszió miatt megnehezedett helyzetét. Az intézkedés teljes hozzáférést biztosít Ukrajnának az uniós piachoz.

A rendelet június 6-án lép hatályba.

civilek.info:

Csodás dolog a szolidaritás, még szebb a gyakorlati segítség, ezen vitázni sem érdemes. Tény, hogy Ukrajna bajban van és tény, hogy ha lehet, ha ez nem válik mások kárára, akkor üdvözlendő minden fajta segítség.

De! Mi a helyzet az Unión belül? Mit tesznek az uniós országok gazdaságaival ezek a szolidáris lépések? Például eredményesen harcolnak többek között a magyar, lengyel, szlovák, román gazdák ellen, a nagy szívjóságnak köszönhetően a csőd felé terelve azokat. Hadd jöjjön ezerrel az egészségre káros gabona (amit nem a brüsszeli döntnökök fognak megenni!), meg bármi más, ami az uniós előírásoknak véletlenül sem felel meg. Mert szolidaritani kell!

Épeszű (és filmeket ismerő) embernek óhatatlanul a Brian élete című alkotás jut eszébe, méghozzá az a jelenet, amikor a keresztre feszítettek előtt megjelenik a Júdeai Nemzeti Front csapata. Ám kiderül, hogy nem kiszabadítani jöttek az elítélteket. Ugyanis az egység az Elit Öngyilkos Alakulat. „Szolidaritásból” jól megöngyilkolják magukat. Hát ilyen ez a brüsszeli elit is, csak ők nem önmaguktól, hanem a tagországoktól várják el, hogy szolidáris alapon öngyilkos lépéseket tegyenek. Akár szankciós csomagok végrehajtásával, akár a háborút meghosszabbító fegyverszállításokkal, akár a piacok védelmének feladásával.

Kérdés: kiket képvisel Brüsszel? Mert annak jele sincs, hogy a tagállamokat szolgálná.

Jaj de távoli még az uniós voksolás!

Forrás: MTI

(Címkép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)