Rendkívüli Kormányinfón ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar kormány jövő esztendőre tervezett költségvetésének főbb irányait. Tekintettel arra, hogy az orosz-ukrán háború bizonytalanságot is jelent a tervezésnél, így kétféle tervezet készül: egy arra az esetre, ha a háború véget ér és egy arra, ha folytatódik.

A miniszter arról beszélt, hogy háborús időket élünk, ingatag a világgazdasági környezet, az elhúzódó háború hatásai érintik Magyarországot. Ennek alapján terveztek. Az eddigi eredményeket nem hagyják veszni – tette hozzá. Az ország gazdasági és fizikai biztonságát garantálja a büdzsé, fenntartják a rezsivéelmi rendzsert. A 2024-es költségvetés a védelem költségvetése lesz. Maradnak a családvédelmi intézkedések, megőrzik a nyugdíjak értéket, és marad a 13. havi nyugdíj is.

A magyar költségvetésnek arra kell felkészülnie, hogy a háború nem fog befejeződni, az ország fizikai biztonságának a megerősítése mindennél fontosabb. A honvédelmi alap megmarad és 1300 milliárd forint felett lesz az alap kiadása. Így

a honvédelmi kiadások meghaladják a GDP 2 százalékát.

A brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt a magas energiaárak fennmaradtak. A rezsivédelmi alap is megmarad, mivel a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat Európában. Az ország védelméhez járuljanak hozzá azok a szektorok, amelyek extraprofitot érnek el. 2024-ben egyébként megkezdődik az extraprofit-adók kivezetése.

Varga Mihály elmondta, 2022-ben is jól teljesített a gazdaság, és a kormány célja idén, hogy a növekedés folytatódjon. 2023-ban 1,5 százalék, míg 2024-ben ennél jóval magasabb, 4 százalékos bővülés jöhet. A költségvetés konszolidációja folytatódik, és jövőre 3 százalék alatti lesz az államháztartás hiánya. Az államadósság esetében további csökkenést vár a kormány . A pénzügyminiszter közölte, hogy éves szinten 6 százalék lehet az infláció.

255 milliárdos tartalékkal rendelkezik majd a jövő évi költségvetés – jelentette be Varga Mihály. Továbbra is biztosítja a kabinet jövőre az egyik legkedvezőbb adórendszert. Több mint 3,5-szer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben.

A nyugdíjasok esetében marad az inflációkövető emelés, és a 13. havi nyugdíj.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az EB ajánlásai kapcsán fontos, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudjuk. Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a választási évben is csökkent a hiány – tette hozzá.

Az Európai Bizottság javaslatát elutasítjuk, és megőrizzük a rezsicsökkentés vívmányait.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kondicionalitási eljárásnak nincs határideje. Ez az eljárás csak az uniós pénzek egy kis részét érinti. A helyreállítási alap esetében a bizottsággal megszületett a megegyezés az igazságszolgáltatási ügyekben, és hamarosan számlákat is küldenek – tette hozzá. A kondicionalitási eljárás esetében újabb és újabb feltételek jönnek, de a kormány konstruktívan tárgyal.

A miniszter kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy Brüsszel nem kényszerítheti ki Magyarországból a rezsicsökkentés felszámolását, ami pedig az Európai Parlament törekvését illeti, hogy hazánkat megfosszák a soros elnökség betöltésétől, ehhez nincs kompetenciájuk, azaz nincs hozzá jogosítványuk. Ha erről döntenek, annak jogi relevanciája éppen akkora, mint ha az azeri parlament döntene így – azaz semmi.

Forrás: Origo.hu

(Címkép: MTI/Kovács Tamás)