„Ha az Európai Unió nem járul hozzá pénzügyi forrásokkal a délkelet-európai energiaszállítási hálózat felújításához, modernizálásához, kapacitásnöveléséhez, akkor semmilyen jogalapja nem lesz arra, hogy beleszóljon, hogy az itt lévő országok honnan, kitől vásárolnak milyen energiahordozókat”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Stasa Kosarac boszniai külkereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy hazánk számára mindig is rendkívül fontos volt a Nyugat-Balkán, és az ukrajnai háború nyomán még inkább megnőtt a régió jelentősége.

„Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke, nyugalom, biztonság legyen. Ennek előteremtéséhez a legjobb eszköz az európai uniós integráció és a gazdaság fejlesztése. Ezért Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, és támogatást biztosítunk a Nyugat-Balkánon a gazdaság fejlődéséhez is”

Szijjártó Péter elégedetlenségének adott hangot a csigalassúságú bővítési folyamattal kapcsolatban, amely szavai szerint „könnyen okozhat instabilitást és könnyen vezethet oda, hogy a Nyugat-Balkán esetleg máshova igazodik”. „Sajnos Brüsszelből rendszeresen kioktatás érkezik a Nyugat-Balkán irányába ahelyett, hogy a kölcsönös tisztelet hangján beszélnének. Sok esetben Brüsszelben inkább a Nyugat-Balkánról, és nem a Nyugat-Balkánnal beszélnek, mindez elég nagy felelőtlenség”.

Kiemelte, hogy a felek különös jelentőséget tulajdonítanak az energiabiztonságnak, és ebben mindkét ország esetében fontos szerepet játszik a Török Áramlat földgázvezeték. Úgy vélekedett, hogy a térség energiaellátásának garantálása érdekében az EU-nak fel kellene adnia végre azt a passzivitást, amelyet a délkelet-európai energetikai infrastruktúra kapacitásnövelése és modernizálása ügyében tanúsít.

„Ez európai ügy. Az nem megy, hogy Brüsszelből meg akarják határozni, hogy honnan vegyünk földgázt vagy kőolajat, közben pedig nem segítenek abban, hogy az infrastruktúrát fejlesszük”.

MTI

Kiemelt kép: Facebook