Legutóbbi, „Túlélőtréning és az űrutazás” című Civil Akadémiánk vendégei Ferencz Orsolya űrhajózásért felelős miniszteri biztos és Magyari Gábor, az űrhajósok kiképzője voltak. Aki lemaradt a rendkívül érdekes beszélgetésről, most Youtube csatornánkon visszanézheti azt a videóra kattintva.

2024 vagy 2025 lesz az az év, amikor ismét egy magyart küldhetünk a világűrbe, a kiválasztott a Nemzetközi Űrállomáson végezhet tudományos munkát. Szakály András repülőgép-tervező mérnök, Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök és Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész a négy űrhajósjelölt. De csak egy maradhat, mint a Hegylakó c. film sztorijában. Mert csak a legügyesebb, a legfelkészültebb és a legbátrabb nyerheti el a lehetőséget, hogy meghódítsa magyarként az űrt. Azt viszont hisszük, bárki is maradjon talpon közülük, az emberemlékezet mind a négyüket halhatatlanná teszi.

A végtelen világűr az egyszerű halandó számára megfoghatatlan, távoli dolognak tűnt, így amikor az űrturizmusról beszélgetünk vagy a Hold vagy a Mars meghódításáról, gyakran csak legyintettünk és azt valami gazdagok hobbijának tekintettük. Azonban az elmúlt években lezajlott és megtapasztalt technológiai fejlődésnek köszönhetően ott tartunk, hogy az űr, mint szektor már a mindennapi életünk részévé vált.

Fotó: Mészáros Péter / civilek.info