A  kijevi parlament nem verte nagydobra, hogy egy év haladékot adott az „ukrán nyelvre való átállásra” azon iskolák számára, ahol a tanítás az uniós nyelvek valamelyikén folyik

Az ukrán képviselők jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az átmeneti időszakot azon iskolák számára, ahol a tanítás az uniós nyelvek valamelyikén folyik.

Az elfogadott jogszabály szerint azok az Ukrajnában élő, nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, akiknek anyanyelve az Európai Unióban hivatalos nyelvnek számít, és akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg az általános középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek anyanyelvű oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyar, a lengyel és a román tagozatok diákjai a következő tanévben még biztosan anyanyelvükön tanulhatnak.

Márciusban Orbán Viktor magyar miniszterelnök világossá tette, hogy kormánya nem járul hozzá Ukrajna jövőbeni uniós csatlakozásához az oktatási törvényre vonatkozó, újabb engedmények nélkül, amely az elmúlt években a kétoldalú kapcsolatokban a problémák egyik fő okozója volt az Ukrajinszka Pravda szerint, amely arra is emlékeztet, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Budapest nem fogja támogatni Ukrajna euroatlanti és európai integrációját mindaddig, amíg a kárpátaljai iskolák veszélyben vannak.

Magyar Hírlap