Ezt is megértük, habár álmunkban sem számítottunk rá: mesterséges intelligencia chatbot „tartott” istentiszteletet egy németországi városban.

Nürnbergben protestánsok százai gyűltek össze, hogy részt vegyenek egy istentiszteleten, amelyet a ChatGPT, egy mesterséges intelligencia chatbot vezetett. A chatbot arra kérte a hívőket, hogy álljanak fel a padokból és dicsőítsék az Urat – írja a Business Insider.

A mesterséges intelligencia, amelyet egy szakállas fekete férfi avatárja személyesített meg az oltár feletti hatalmas képernyőn, ezután prédikálni kezdett a több mint 300 embernek, akik megjelentek egy kísérleti evangélikus istentiszteleten, amelyet szinte teljes egészében mesterséges intelligencia generált. „Kedves barátaim, megtiszteltetés számomra, hogy itt állhatok és prédikálhatok nektek, mint az első mesterséges intelligencia az idei németországi protestánsok kongresszusán” – mondta az avatár.

A 40 perces istentiszteletet – beleértve a prédikációt, az imákat és a zenét – a ChatGPT és Jonas Simmerlein, a Bécsi Egyetem teológusa és filozófusa alkotta meg.

A chatbot hangsúlyozta a résztvevőknek, hogy ne féljenek a haláltól.

Míg egyesek érdekesnek találták a kísérletet, mások úgy érezték, hogy hiányzott belőle az általuk megszokott érzelem és a spiritualitás, mivel a mesterséges intelligencia által generált avatárok kifejezéstelennek tűntek és monoton módon beszéltek. Az eseményt a technológia és a vallásgyakorlás közötti metszéspontnak tekintették.

Mandiner