A Bild újságírója, Julian Röpcke szerint a Magyarország által megrendelt Leopard 2 harckocsikat és Panzerhaubitze 2000-es önjáró páncélos tarackokat Ukrajnának kellene adni, büntetésül azért, mert a magyar kormány Oroszországgal egyeztetett a kárpátaljai hadifoglyok szabadon engedéséről.

Nagyon erős kommentárt tett közzé Twitter-fiókján Németország, ukrajnai háborús témában talán legnépszerűbb és legbefolyásosabb német újságírója – hívta fel rá a figyelmet a Portfolio.hu.

A mintegy 165 ezer követővel rendelkező Julian Röpcke rendszeresen oszt meg információkat, elemzéseket, kommentárokat az ukrajnai háború eseményeivel kapcsolatosan, most a kárpátaljai hadifoglyok kapcsán tette ezt.

Területi ambíciókkal riogat

Az újságíró szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország „alkut kötött az ellenséggel”, vagyis Oroszországgal anélkül, hogy Ukrajnával, illetve a nyugati szövetségesekkel egyeztetett volna, illetve azzal vádolja meg a magyar kormányt, hogy területi ambíciói vannak Ukrajnával szemben.

Röpcke szerint hazánknak nem kellene a NATO-ban és az EU-ban lennie, arra buzdítja a német gazdasági minisztériumot, hogy

irányítsa át Ukrajnába a Magyarország által megrendelt 44 Leopard 2A7+ harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot.

Posztjában meg is jelölte az intézmény hivatalos Twitter-fiókját.

A Portfolio.hu kiemelte, hogy Röpcke azzal valószínűleg nincs tisztában, hogy a Panzerhaubitze 2000-esek egy része már Magyarországon van és birtokba vette őket a Magyar Honvédség.

A kommentár fogadtatása vegyes véleményeket szült követői között

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a kárpátaljai hadifoglyokat nem fogva tartja a magyar kormány, ahogy ő állítja, hanem bármikor visszatérhetnek Ukrajna területére. Mások Németországot kritizálják, amiért „bevédi” Magyarországot más, asszertívebb országok nyomásgyakorlásával szemben. Megint mások úgy látják:

Magyarországnak minden joga megvan ahhoz, hogy akár külföldi országok területén élő nemzettársaik életét megvédjék.

A Magyar Honvédség várhatóan 2023 nyarán kezdi el átvenni az első Leopard 2A7+ harckocsikat, a Panzerhaubitze 2000-esek leszállítása pedig már tavaly óta folyamatban van. A német kormány egyelőre nem reagált Julian Röpcke felvetésére.

Kiemelt kép: Bild