A kajakos elképesztő fölénnyel győzött az 500 méter egyes döntőjében a krakkói Európai Játékokon. Gazsó Alida Dóra a nők 500 méteres távján második lett, míg Kiss Ágnes bronzérmet szerzett a kenusok 500 méteres versenyében. Adolf Balázs a férfiaknál a hetedik helyen ért célba.

Miközben a krakkói médiaközpont kijelzője hőségriadóra figyelmeztetett, a kajak-kenu pályán úgy szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Mint kiderült, az időjárásjelző rendszert csütörtök óta nem frissítették, szombatra pedig az Európai Játékok központi helyszínére is megérkezett a hidegfront, így a lelátón már nem póló és rövidnadrág, hanem esőkabát volt a dresszkód.

A helyszíni bemondó fél órával a kezdés előtt arra kérte a nézőket, tapsoljanak hangosan, hogy változzon az időjárás – megtették, de az égieket nem tudták jobb belátásra bírni.

A program első felében nem emelkedett meg a pulzusunk, a B-döntőkben ugyanis nem volt magyar érdekeltség, minden egységünk éremért csatázhatott. Az egyetlen szombati olimpiai számban, női K–1 500 méteren Gazsó Alida Dóra a legfényesebbre pályázott, párostársa, Csipes Tamara szerint jó eséllyel. Azért a riválisok sem voltak kispályások, ott volt a mezőnyben például a szám riói ezüst- és tokiói bronzérmese, a dán Emma Jörgensen is, aki 250 méternél több mint fél hajóhosszal vezetett. Gazsónak maradt tartaléka, ledolgozta hátrányát, és bár a végét Jörgensen bírta jobban erővel, kétszeres világbajnokunk nemcsak második helyére, hanem kitűnően felépített pályájára is büszke lehet.

És akkor mit érezzen Varga Ádám?

K–1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosunk pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte meg a felnőttek között, miután 500-on rajt-cél győzelmet aratva leiskolázta a mezőnyt. Varga már fél távnál egy hajóhosszal vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, a végén pedig csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyeri meg a döntőt – ő persze máshogy érezte, s hiába kezdett fáradni, az utolsó száz méteren rátett még egy lapáttal.

Tavaly Jacob Schopf két tizeddel megelőzte ezen a távon, a német ezúttal nem volt ott a mezőnyben, és más sem tudott kihívója lenni Vargának, akiről Hüttner Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott:

„Brutális ez a srác”.

Nemzeti Sport

Kiemelt kép: A győztes Varga Ádám a férfi kajak 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én. MTI / Czeglédi Zsolt