Nagy érdeklődés mellett mutatták be Márfi Gyula emeritus érsek Az Istenkeresés útjain című tanulmánykötetét csütörtökön Veszprémben.

A résztvevőket házigazdaként Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntötte. Sztojalovszky Béla, a Magyar Lélek Alapítvány kuratóriumi elnöke, a kötet szerkesztője bevezetőjében kiemelte, a tíz fejezetből álló kötetben Márfi Gyula kifejti gondolatait a világról, az igazságokat azonban mindig közérthetően fogalmazza meg.

Hozzátette,

a tudós ember alaposságával fejti ki véleményét, és összegzi szolgálata alatt szerzett tapasztalatokat.

Márfi Gyulával Garaczi Imre, az MTA VEAB alelnöke beszélgetett. Úgy vélte, a kötet célja, hogy átfogóan felmutassa az értékeket, ami a mai világban különösen fontos. A könyvet méltatva úgy fogalmazott, emelkedett, lélekmegerősítő olvasmány, egyúttal reményét fejezte ki, hogy sok fiatal is elolvassa. Megjegyezte, Márfi Gyula számos tudományág ismereteit megmozgatja a kötetben a történelmen és vallástudományon át az irodalomig vagy a filozófiáig. A szövegben önálló fejezet szól többek között

Isten megismeréséről, a Szentháromságról, az ősbűn és a megváltás témájáról, az evangéliumok hitelességéről, az ultraliberális gondolkodás veszélyeiről és a tízparancsolatról.

A könyvben minden témához verseket is kapcsolt Márfi Gyula, aki a könyvbemutatón először Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versét olvasta fel.

Márfi Gyula

Márfi Gyulával Garaczi Imre beszélgetett új kötetéről / Fotó: Nagy Lajos

A mértéktartásról szóló fejezet kapcsán arról beszélt, mindennek megvan az optimális mértéke: legyen szó Istenszeretetről, a gyermeknevelésről vagy az emberszeretetről. Hozzáfűzte, fontos, hogy harmónia és összhang legyen az Istenszeretet, önmagunk, a felebaráti és a teremtett világ szeretete között.

Garaczi Imre felvetésére, hogy a világban az utóbbi évtizedekben egyre meghatározóbbá vált a technicizmus és a pragmatizmus, Márfi Gyula úgy reagált,

„öngyilkos korban” élünk: azzal, hogy Európa elfordult a humán tudományoktól, légüres térré kezd változni.

Úgy vélte, a túlzott racionalizmussal és azzal, hogy a tárgyak uralkodnak a mai világban, az emberből elvész a humánum. A felebaráti szeretet kapcsán Márfi Gyula kifejtette, bár az Ószövetségben – például Jónás könyvében – előjön a totális szeretet szemlélete és a megbocsátás, hosszú utat tett meg az emberiség addig, amíg felismerte, Isten mindenkit szeret, a pogányokat is.

A kötetbemutatón részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Brányi Mária alpolgármester.

veol.hu

Kiemelt kép: Mátrai Dávid / Mandiner