Ferenc pápa arra buzdította a keresztényeket, hogy merjenek hűségesek lenni az egyház tanításához, és ne féljenek, ha kritikát, gazdasági hátrányt vagy üldöztetést kell elszenvedniük – írja a Catholic News Agency

Vasárnapi beszédében a pápa kiemelte, hogy Jézus szavai, „Ne féljetek!”, ma is érvényesek.

„Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani!” (Mt 10,28)   

Ferenc pápa kiemelte, hogy Jézus azután mondta ezt a tanítványoknak, hogy megosztotta velük, hogy milyen üldözéseket kell majd elszenvedniük az evangélium hirdetése miatt, és hozzátette, hogy mindez ma is érvényben van.

„Az Egyház ugyanis kezdete óta sok üldöztetést élt át, az örömökkel együtt – amelyekből sok volt. Paradoxnak tűnik: Isten országának hirdetése a béke és az igazságosság üzenete, amely a testvéri szereteten és a megbocsátáson alapul, mégis ellenállásba, erőszakba és üldözésbe ütközik” – mondta.

„Jézus azonban azt mondja, hogy ne féljünk. Nem azért, mert minden rendben lesz a világban, nem. Hanem azért, mert az ő Atyja számára értékesek vagyunk, és semmi jót nem fog veszni hagyni”

– tette hozzá.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy Jézus szavai azt is jelentik, hogy az egyetlen igazi félelem, amitől az embernek tartania kell, az az, hogy eldobja az életét olyan dolgok kergetése miatt, amelyek végső soron nem számítanak.

A fiatalokról szólva kifejtette, hogy annyira belefeledkezhetnek a sportba, az iskolába, a közösségi médiába és a mobiltelefonjukba, hogy idejük túl nagy részét „múló dolgokra fordítják”. „Mindez némi lemondást igényel a hatékonyság és a fogyasztás bálványaival kapcsolatban. … Gondoljunk a legkisebbekre, akiket gyakran hulladékként és nem kívánt tárgyként kezelnek”.

„Az a fontos, hogy ne dobjuk el a legnagyobb jót: az életet. Ez az egyetlen dolog, amitől félnünk kellene”. 

Forrás: vasarnap.hu

A címlapképen Ferenc pápa beszédet mond a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás