Vlagyimir Putyin orosz elnök „az ország meggyengítésére irányuló bűnös tevékenységnek” nevezte a Wagner-lázadás szervezőinek tettét, és kijelentette, hogy „bíróság elé fogják állítani” a felelősöket.

Bíróság elé fogják állítani a Wagner-lázadás szervezőit – jelentette ki Vlagyimir Putyin kemény hangvételű, hétfő este elhangzott televíziós beszédben.

Az orosz elnök hangsúlyozta, a „fegyveres lázadást egyébként is elfojtották volna”, valamint közölte, hogy

„minden zsarolásra és belső lázadás megszervezésére irányuló kísérlet kudarccal fog végződni”.

„A lázadás szervezői ezt megértették” – mondta, anélkül, hogy megemlítette volna a zsoldosvezér Prigozsin nevét.

„Lépéseket tettem a nagy vérontás elkerülésére. Ehhez időre volt szükség, és többek között arra, hogy azok, akik hibáztak, meggondolják magukat, és lássák, milyen következményekkel jár ez a lépés” – tette hozzá az elnök.

Az orosz elnök kiemelte, a zsoldoscsoport harcosai választhatnak, hogy szerződést kötnek-e a védelmi minisztériummal. Megerősítette, hogy betartja ígéretét, miszerint lehetővé teszi a Wagner-csoport harcosainak, hogy Fehéroroszországba települjenek át, ha akarnak.

„A Wagner-csoport parancsnokainak és katonáinak többsége hazafi. Őket titokban használták fel harcostársaik ellen”

– fogalmazott.

Putyin megköszönte az orosz nép „támogatását, hazaszeretetét és szolidaritását”, hozzátéve, hogy az orosz társadalmat „egyesíti a haza védelmének felelőssége” – számolt be a Guardian.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/AP/RIA Novosztyi/Ramil Sitdikov