Lovagi tornát már korábban is szerveztek Nagyváradon a középkori fesztivál alkalmával, idén viszont európai premiernek számító világbajnokságnak ad otthon a Sebes-Körös-parti város vára.

A szervezők – azaz a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Visit Oradea – közleménye alapján a július 6-9-ei fesztivál alkalmával lándzsaforgatók vívnak meg egymással; az eddig hagyományosan Ausztráliában rendezett vb-re franciaországi, ausztrál, kanadai, angliai, norvég és olaszországi csapatok érkeznek.

A harcosok a verseny során 40 kilogramm súlyú középkori páncélzatot viselnek majd, és lovon ülve párbajoznak egymással fából készült, 20 kilogramm súlyú lándzsákkal.

Ezek a gyors csaták próbára teszik majd a lovagok gyorsaságát és precízióját is – ecsetelte az esemény leírása.

De a szervezők nem csak a férfiakra gondoltak, hiszen bemutatják majd az úrhölgyek vadászjátékait is, amely során kardforgatással, lovaglással és íjlövészettel lehet majd megismerkedni.

Noha a fesztivált a nagyváradi várban rendezik, a július 6-ai megnyitó a Szent László-téren lesz 19 órától, amikor is a lovagok is felvonulnak a közönség előtt. A háromnapos esemény során a várban reggeltől esti különböző tematikus programokat szerveznek, így például idén is lesznek kézműves-foglalkozások, versenyek, a gyermekeknek pedig lehetőségük lesz középkori hőssé válniuk.

Esténként koncertek lesznek, fellép többek között a Phoenix (július 8., 21 óra) és az Omul cu Șobolani (július 9., 21 óra), de a középkori zenét játszó Hollóének zenekart is Nagyváradra várják.

Maszol