Egyetlen dolgot kérdez most itt, Brüsszelben mindenki: hová lett a pénz? – közölte csütörtöki Facebook-videójában Orbán Viktor.

A miniszterelnök az EU-csúcsot megelőzően nyilatkozva elmondta: az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetés-módosítási javaslatot, „újabb, súlyos százmilliárdok befizetését kéri a tagállamoktól”.

„Adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet? Hogyan sodorhatták a csőd szélére az EU-?” – sorolta a kérdéseket a kormányfő, rámutatva: Brüsszel sok pénzt akar a tagállamoktól, miközben azzal a pénzzel sem tud elszámolni, amit a tagállamok eddig adtak, hogy ki tudja fizetni a korábban felvett uniós hitelek kamatait. „Ezek azok a hitelek, amikből Magyarország és Lengyelország egy fityinget sem látott”.

„A magyar álláspont világos: először tudni akarjuk, mire költötték azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk. Aztán választ várunk arra is: kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott azu Európai Unió” – mondta a kormányfő.

Korábban a magyar kormányfő iróniától sem mentes Twitter-bejegyzésben kérte számon az Európai Bizottságot.

Orbán Viktor Twitter-oldalán tett közzé egy GIF-fel ellátott bejegyzést, melyben arról írt, hogy még csak két év telt el az unió hétéves költségvetéséből, de „Brüsszel fogy ki a pénzből.”

A kormányfő feltette azt a kérdést is, hogy ez mégis hogyan fordulhatott elő.

Mi történt a költségvetéssel, hol van a pénz? – tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd megjelölte az Európai Bizottság Twitter-oldalát is.

Mandiner