Európa-szerte ürülnek ki a templomok, ahogy a keresztények, főleg a gyakorló keresztények száma folyamatosan csökken a kontinensen. Rengeteg templom-épületet bontanak le, vagy kap új funkciót a korábbi imahely. Szállodák, szórakozóhelyek, edzőtermek vagy könyvtárak lesznek az egykori szakrális terek helyén.

“Ez fájdalmas. Nem fogom eltitkolni. Másfelől viszont nem lehet visszatérni a múltba” – mondta a belgiumi Antwerpen püspöke, Johan Bonny az Associated Press hírügynökségnek.

Európában a templomok némelyikét ruhaboltokká, éjszakai klubokká és szállodákká alakították át. A belgiumi Mechelenben a Szent Szív-templom már két éve zárva van, mivel az épületet kávézóvá és koncerthelyszínné alakítják át, amelyről a befektetők úgy vélik, hogy “új kulturális hot spot lesz Mechelen szívében”.

Európában Belgiumban alakították át a legtöbb templomot. A Pew Research 2018-as tanulmánya szerint bár a belgák 83 százaléka állítja, hogy keresztényként nevelkedett, csak 55 százlékuk követi még mindig ezt a vallást., és csak 10 százalékuk mondja azt, hogy rendszeresen jár templomba.

A tendencia nem csak Belgiumban figyelhető meg, Olaszország és Németország templomait is hasonló célokra alakítják át, azonban ez a trend holland nyelvű északi régiójában, Flandriában a legmarkánsabb, ahol a városokban egykor átlagosan hat templom volt. Mostanra a helyi vezetők szerint azonban néhány épület fenntartása megterhelővé vált az önkormányzatok számára, ami ahhoz a mozgalomhoz vezetett, hogy az épületeket új üzlethelyiségekké alakítsák át.

“Az én városomban van egy sörfőzde, egy szálloda, egy kulturális központ és egy könyvtár is egy-egy templomban” – mondta az Associated Pressnek Bart Somers, Mechelen polgármestere, aki a mintegy 350 flamand templom átalakítását célzó kezdeményezés élén áll.

Az egyik ilyen mecheleni projekt a Martin’s Patershof szálloda volt. Ennek jelenleg a Booking.com-on „nagyon jó”, 8,4 pontos értékelése van.

Martin’s Patershof szálloda templom 4

Fotó: Twitter

Gyakran halljuk, hogy az emberek azért jönnek ide, hogy pihenjenek, és élvezzék az egykori szakrális tér csendjét – mondta Emilie De Preter szállodaigazgató az Associated Pressnek.

Bart Sommers polgármester megjegyezte, hogy etikai szempontból nincsenek kétségei, szerinte nem probléma, hogy az emberek az egykori templomban alszanak vagy épp „szexelnek”. Ő maga jobban aggódik azért, hogy ha a templomokat nem alakítanák át, nem hasznosítanák, és le kellene bontani, akkor veszítenének a városok az építészeti értékükből.

Eközben a brüsszeli Páduai Szent Antal templomot Maniak Padoue hegymászóklubnak alakították át, ahol a templom régi maradványainak nagy része még mindig látható.

Páduai Szent Antal templom Maniak Padoue hegymászóklub

Fotó: dhnet.be

“Az ólomüveg igazi csillogó és meleg fényt hoz a helyszínre, amikor a nap áthalad rajta, így valóban érezzük a templom maradványainak jelenlétét” – mondta Kyril Wittouck, a klub társalapítója az Associated Pressnek. “Az oltár még mindig a helyén van, ezek az emlékek vesznek körül minket, és ez emlékeztet minket arra, hogy valójában hol vagyunk”.

templom éjszakai klub Brüsszel

Fotó: spiritobrussels / Instagram

Szintén Brüsszelben egy korábbi anglikán templomot éjszakai klubbá alakítottak át.

Nem mindenki van azonban elragadtatva attól, ahogyan a régi templomokkal bánnak. “Azok az elmélkedés helyei” – mondta Bonny, Antwerpen püspöke, aki ugyanakkor úgy véli, hogy ez a pillanat átmeneti, a történelem hosszú ívére mutatva és azzal érvelve, hogy a hit lehetséges újjászületése Európában még mindig megtörténhet.

“Minden 300 évben majdnem újra kellett kezdenünk” – mondta Bonny. “Biztos vagyok benne, hogy valami új fog történni. De ehhez idő kell.”

Forrás: v4na.com