Erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén a Ludovika épülete előtt. A kormányfő szerint – utalva a szomszédban zajló háborúra – ez különösen fontos ezekben az időkben, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek viszont fennmaradnak.

Szombat délelőtt a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt Orbán Viktor miniszterelnök és a tábornoki kar jelenlétében tették le a tiszti esküjüket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzett hallgatói.

A kormányfő kiemelte, hogy bár évről évre van tisztavatás, százak köteleződnek el a rendvédelmi szervek mellett, az idei az első alkalom, hogy a Ludovika épülete előtt teszik azt.

A Ludovika ugyanis egyet jelent a hazai iráni hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással. Azzal a felismeréssel, hogy az erőseknek kötelességük megvédeni a gyengébbeket.

Erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér”

– húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy aki a felelősséges tiszti életet vállalja, az a magyarságát vállalja.

„Önök ma vállalják, hogy nehéz időben is erősek maradnak, hogy megvédik a gyengéket és elesetteket, megfékezik azokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik. Ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak.”

– tette hozzá.

A kormányfő szerint ma olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng. Az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktust értékelve elmondta, hogy ez alól Magyarország sem kivételek, mivel a rengés epicentruma a szomszédunkban van.

„Korunk háborúja Magyarország tőszomszédságába zajlik, közben pedig migránsok tíz és százezrei ostromolják határainkat. Éppen ezért szükség van erős országra, kormányra hadsereg és rendvédelmi szervekre. Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek viszont fennmaradnak. Ezért minden egyes nap erősítenünk kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket” – adott helyzetértékelést beszéde végén a kormányfő.

MTI

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán