Egyetlen magyar buzinak se lesz jobb, ha egy hónapra szivárványosak lesznek a nagyvállalatok

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője Facebook-bejegyzésben reagált a Just Stop Oil (az Egyesült Királyság egy környezetvédelmi aktivista csoportja) tiltakozására a londoni melegfelvonuláson. A politikus tájékoztatott, hogy a szervezet azért demonstrált a felvonuláson, mert véleményük szerint a Pride szervezői klímabűnöző cégek pénzéből szervezték az eseményt.

Ungár Péter Facebook bejegyzésében ezt írja:

„A Just Stop Oil tüntetői megzavarták a londoni Pride felvonulást. Azért tiltakoztak, mert a Pride szervezői klímabűnöző cégek pénzéből szervezték az eseményt.

Tény, hogy a globális nagyvállalatok jelentős része az ilyen pénzekkel valójában egy szivárványszínű paravánt vásárol, a #loveislove feliratokkal, a szivárványos marketinghónappal el akarják fedni a profitvezérelt környezetszennyezést, a gyerekmunkát, a munkavállalói jogok semmibevételét.

A szivárványmarketing egy olcsó jegy a „történelem jó oldalára”, anélkül, hogy működési modelljeiken bármit kéne változtatniuk. A londoni pride támogatása, egy BP, Shell, Coca-Cola, Deutsche Bank molinó vásárlása nem bátor kiállás. Nyugaton ebben semmi kockázat nincs, de itt Magyarországon, főleg a Budapest Prideon sem sok.

Szivárványos kampányokat indítani Moszkvában, Rijádban, na az bátor lenne. Azt meg tudjuk, hogy nem vagy alig teszik.

A melegmozgalom elején nagyon is bátor és okos dolog volt a gazdasági szereplők ellen fellépni, bojkottal fenyegetni őket. A mozgalom sikere bizonyítja, hogy igenis van szerepe a fogyasztók megszervezésének a gazdasági szereplők alakításában.

De ez, amit látunk, ez már más. Az, hogy egy hónapra minden nagyvállalat szivárványos lesz, ez semmi más, mint üres marketing. Egyetlen egy élő magyar buzinak nem lesz tőle jobb.

A Just Stop Oilnak igaza van. Akik természetkárosítással gazdagodnak, akkor is azt teszik, hogy ha közben szivárványos egy hónapra a logójuk.”