Száztíz beteg, fogyatékkal élő, idős vagy az élete végén járó ember írta alá az eutanáziával kapcsolatos törvényalkotás ellen a Le Figaro című lapban június 28-án, szerdán megjelent véleménycikket, megrendítő válaszként a „109-ek Kiáltványára”, amely még márciusban jelent meg az eutanázia mellett érvelve a L’Obsban.

„Igaz, hogy néha erőnk végére érünk, amikor már alig bírjuk a szenvedést, és a halált kérjük, de nem kellene emiatt úgy állnotok hozzá, mintha a mi életünk elhanyagolható lenne. Nyugtassatok meg minket, könnyítsetek rajtunk, tartsatok vissza minket. Mondjátok nekünk azt, hogy megértitek a szorongást, a hiányérzetet, a bennünket szorongató félelmet.”

110 ember, aki beteg (másodjára kiújult limfóma, Charcot-Marie-Tooth betegség, miopátia stb.), súlyosan mozgássérült, mentális beteg, idős korú vagy Down-szindrómás, valamint az őket segítő családtagjaik és más idősek írták alá a Le Figaro június 28-i, szerdai számában megjelent cikket, hogy szembeszálljanak az eutanázia franciaországi legalizálásával.

A francia kormánynak a nyár végéig kell benyújtania az élet végéről szóló törvényjavaslatot,

ezért eutanáziát támogató viták és médiaoffenzívák megszaporodtak. Ezek egyike volt a „109-ek Kiáltványa”, amely március 15-én jelent meg a L’Obsban. A mostani új cikk, amelyet 110 fogyatékkal élő, beteg és idős ember írt, mélyen megrendítő választ ad.

„Gyertek, közeledjetek hozzánk, vonjátok ki magatokat a gyorsaság, a dinamizmus és a teljesítmény parancsa alól, és hagyjátok magatokat velünk együtt létezni. Ti gyakran értékelitek az életünk minőségét, és rosszul ítélitek meg azt. Álljatok meg egy kicsit velünk”

– írják az aláírók, akik között van a 62 éves Philippe de Cuverville, aki másodszorra kiújult limfómában szenved, a súlyosan mozgássérült, 37 éves Caroline Schürr, vagy a 45 éves, lebénult Marc Henri d’Alès.

„Mellettünk megtanuljátok, mennyire itt élünk a jelenben. És hagyjatok időt nekünk arra, hogy együtt éljünk a betegséggel és a fogyatékossággal, amely korlátoz bennünket. Adjatok nekünk időt, hogy megtanuljunk meghalni. Nehéz, emberpróbáló feladat, hosszúnak tűnhető folyamat, de elengedhetetlen. Nekünk éppúgy, mint nektek is.”

A szöveg így zárul: „Az eutanázia legalizálása azt sugallja, hogy életeink, mivel fizikailag korlátozottak és gyakran fájdalmasak, feleslegesek és csak terhet jelentenek. Mi viszont elutasítjuk a kérvényezett halálhoz való jog legalizálását, mert ennek a jognak az lesz a vége, hogy kötelességként kényszerül majd ránk.”

Fordította: Solymosi Judit / katolikus.ma

Forrás: Aleteia

Címlapkép: Pixabay