A kormány a jövő évi költségvetésben továbbra is biztosítani akarja a rezsitámogatást, valamint az ország, a családok, a nyugdíjasok és a munkahelyek védelmét – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön közzétett videójában.

Dömötör Csaba a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett, hogy az Országgyűlés pénteken szavaz a jövő évi költségvetésről.

Azt mondta, egy olyan költségvetést fogadhat el a parlament, amely „tekintettel van arra, hogy elhúzódik a háború, és egész Európa évtizedek óta nem látott energiaár-emelkedésekkel és inflációval szembesül”.

„Nem mi okoztuk a háborút, de mi viseljük a következményeit. Ilyen körülmények között ez a költségvetés nem lehet más, mint védelmi költségvetés” – fogalmazott a politikus.

Dömötör Csaba különösen fontosnak nevezte, hogy a gazdasági válság idején megőrizzék azokat a munkahelyeket, amelyeket az elmúlt években létrehoztak. A mostani kormányzás alatt 12-ről 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség, s a kormány azt szeretné, ha ez alacsonyan is maradna.

Fontos körülménynek nevezte azt is, hogy Brüsszelből újra arra tettek javaslatot, hogy a kormány törölje el a hatósági energiaárakat, vagyis a rezsitámogatást. „Mi ezt nem akarjuk, ez elfogadhatatlan, változatlanul fenntartjuk, ezért a szükséges forrásokat pedig leginkább a nagy cégektől beszedett extraprofitadó biztosítja majd” – emelte ki Dömötör Csaba.

Kiemelt cél a családok védelme is, ezért a költségvetés továbbra is 3300 milliárd forintot fordít majd a családtámogatásokra; megmaradnak a családi adókedvezmények, a falusi csok összege emelkedik, a városi csok helyett pedig új támogatási programot dolgoznak ki, növekszik a babaváró támogatás összege, ami továbbra is elérhető lesz a 30 év alatti nőknek, és nyitva hagyják a lehetőséget a 30 és 40 év közötti várandós nőknek is.

Az államtitkár rámutatott, hogy miközben a megugró energiaszámlák 4000 milliárdos plusz kiadást okoztak az országnak, így is több forrás jut számos kiemelt területre: védelmi célokra 400 milliárddal, egészségügyre 419 milliárddal, oktatásra pedig 634 milliárd forinttal több jut majd, mint az idei évben.

Az oktatás esetében ez azt jelenti, hogy majdnem 2000 milliárddal költenek majd többet, mint 2010-ben.

Közölte azt is, hogy tavaly a gazdaság minden nehézség ellenére több mint 4 százalékkal erősödött. „Azon leszünk, hogy az idei évben és jövőre is növekedő pályán maradjon. A 2024-es költségvetés ezt is szolgálja” – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

MTI