Ismét forró volt a hangulat Stockholmban, ezúttal az eritreai kormány pártolói és ellenzői támadtak egymásra egy fesztiválon.

A zavargásban több, mint ötvenen sérültek meg.

Az eritreai kormány támogatói éppen egy fesztivált tartottak Stockholmban, amikor ezer kormányellenes tüntető jelent meg a helyszínen.

A svéd rendőrség engedélyezte az eritreai kormány elleni tüntetést a fesztivál közelében, de arra nem számítottak, hogy a tömeg át fogja törni a rendőrsorfalat, és összecsapnak majd a fesztivál résztvevőivel.

A kormányellenes tüntetők lerombolták a fesztiválsátrakat és autókat, illetve bódékat is felgyújtottak.

A hatóságok több mint száz embert előállítottak, de az erőszakos összecsapást nem sikerült megakadályozniuk. Több mint ötvenen megsérültek a zavargásokban. Svédországban több ezer eritreai gyökerekkel rendelkező bevándorló él.

A fesztiválon több mint húsz éve ünneplik évről évre az afrikai ország kulturális örökségét, és arra még soha nem volt példa, hogy politikai okokból erőszakba torkolljon a rendezvény.

Az eritreai kormány ellenzői az ellen tiltakoztak, hogy a fesztivált állítólag az ország kormánya arra használja fel, hogy „gyűlöletbeszédre” tanítsa a gyerekeket és a népszerűségét növelje, miközben

Eritreát elnyomó rezsimként tartják számon, ahol brutális eszközökkel üldözik és kínozzák a keresztényeket.

(Guardian / Hetek)

Kiemelt kép: Svédországba tartó migránsok egy csoportja várakozik a lübecki vasútállomáson. (MTI/EPA/Daniel Reinhardt)