„Készíts befőtteket, ivóleveket akár tartósítószer és cukor nélkül!” – olyan, mint egy reklámfelhívás, ugye? Pedig erről szó sincs, illetve annyiban mégis, hogy e buzdítás szolgáltatásra hívja fel a figyelmet: az Egyszülős Központ pesti és budai helyszínén egyaránt kölcsönözhetnek a szülők a CÖF-CÖKA által adományozott befőző automatát. A szerkezet megkönnyíti és felgyorsítja a munkát, nem meglepő, ha egyre többen szeretnék kikölcsönözni a gépet. 

Néhány fotó a bérleti díj

A nyár nemcsak a vakáció, az utazás, pihenés évszaka, ilyenkor a természet valósággal tobzódik, megannyi zöldség, gyümölcs érik be egyidőben vagy egymást váltva. Sokan szeretnék a zamatos gyümölcsöket a borongósabb időben is fogyasztani, ezért kompótokat, krémeket, lekvárokat készítenek a nyáron elérhető – ilyenkor olcsóbb – gyümölcs- és zöldségkínálatból. Az Egyszülős Központban gondoltak egyet, és elhatározták, segítenek azoknak a szülőknek, akik a rengeteg teendőjük mellett szeretnének befőzni is. „Segítségünkre sietett a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, amely beszerezte a hasznos gépeket, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a fáradságos munkafolyamatokat” – árulja el Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke.
Miért jó a befőző automata? Először is, mert időt, energiát spórolhat meg vele a szülő, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

Az automata alkalmazásával elkerülhető, hogy használója leforrázza magát, amíg megtölti az üvegeket, hiszen nem forrón kell dunsztba helyezni a befőtteket, hanem hidegen.

Mindemellett a gép használatával valamennyi eltett gyümölcs, zöldség roppanós marad.

A bérlés igen egyszerű: az automatákat keddi és pénteki napokon lehet kikölcsönözni, ezt követően két napig használhatja a szülő. (A személyes adatok megadása és az átvételi elismervény aláírása után, 10 ezer forintos letéti díj ellenében vihető haza az automata.) Valójában nem is hagyományos kölcsönzésről beszélünk, mert a használatnak nincs díja. „Az automaták bérleti »díjaként« csupán azt kérjük a szülőktől, hogy küldjenek nekünk fotókat az elkészült finomságokról” – árulja el Nagy Anna. Az Egyszülős Központ annyit kér még a felhasználóktól, hogy a megbeszélt napon tiszta állapotban, sérülésmentesen vigyék vissza a gépet.

„Bekapcsoltam, és elmentem aludni”

Bakk Mónika 2020-ban hallott először a tévéből az Egyszülős Központról, az elmúlt évben a civil szervezet nyári gyermekfelügyeleti szolgáltatását vette igénybe, és sikerült eljutnia egy hétvégi zánkai Erzsébet-táborozásra is a gyermekével. Sok programra jár, hol az egyik, hol a másik fővárosi központba, mert a pesti oldalon dolgozik, de Budán lakik.

„Muszáj volt kipróbálni! Nem is tudtam, hogy létezik ilyen gép, de úgy voltam vele, ha van ilyen lehetőség, belevágok, mert gyakran szoktam eltenni befőtteket. Az különösen kíváncsivá tett, hogy a tájékoztatás szerint a szerkezet felgyorsítja a folyamatot” – mondja Mónika.

Leginkább a gyermeke miatt tesz el a gyümölcsöket, bár mindketten nagyon szeretik a kompótokat. Általában sárgabarackot szokott eltenni, de idén erre sajnos nem nyílt lehetősége, mert kevés termett a gyümölcsből, ezért drága. Végül epret, meggyet és cseresznyét tett el kompótként. Köretként, levesbe is sűrűn használja, emellett süteménybe is gyakran tesz a gyümölcsökből.

A gépet kézben is el lehet szállítani, bár fura alakja miatt szüksége lehet egy nagy ikeás szatyorra annak, akinek nincs autója. 

Mónika vonattal vitte haza, mert a gép egyébként nem nehéz. A szerkezet előnyei között kiemeli, hogy nem kellett az üvegeket kifőznie, majd fazékban felfőznie a gyümölcsöket. Feladata annyi volt csupán, hogy tisztítás és pucolás után egy tiszta üvegbe helyezze a gyümölcsöket, ízlés szerint egy kis cukorral és hideg vízzel teletöltse az üvegeket. Egyszerre 18–20 üveg is belefér a gépbe, mondja.

„Nagyszerű, hogy hidegen bele lehet tenni a gépbe az üvegeket, ez a legfontosabb. Celofánt a biztonság kedvéért mindig teszek a befőttekre, de a lezárás után csak elrendeztem az üvegeket a gépben, és felengedtem vízzel. A használati utasításban – ami egyáltalán nem bonyolult – megnézi az ember, hogy az üvegekben lévő gyümölcsfajtához a program mekkora hőmérsékletet és mennyi üzemidőt ír elő. Így tettem én is, aztán bekapcsoltam, és elmentem aludni” – hangsúlyozza Mónika a gép egyszerű működési elvét.

Amikor elkészültek a befőttek, annyi dolga maradt, hogy feltegye azokat a polcra, nem szükséges bebugyolálni, dunsztba tenni. A gépen található egy kis csap is, amelyen leereszthető a felhasznált víz. Mónika a kölcsönzés alatt 25–30 üveg befőttet tett el.

A szerkezettel lekvárt is lehet főzni egy külön lekvárfőző betéttel, vagy akár zöldségeket eltenni. 

Nagyon ajánlja minden háziasszonynak, aki szokott befőttet eltenni és szeretné gyorsítani, egyszerűbbé tenni a folyamatot.

Ízletes csatatér

Papp Helgának különösebb ajánlásra már nincs is szüksége, izgatottan várja, hogy kikölcsönözhesse a szerkezetet. Vidékről vár egy ismerősétől őszibarackot, hogy édesanyjával közösen befőttet készíthessen belőle. Persze ha már hozzáfognak a befőttkészítésnek, lecsót, lekvárt és zöldségkrémet is eltesznek télire. Utóbbit nagyon szereti a család, mert ha gyorsan kell ételt készíteni, gyakran nyúlnak a befőtthöz: ilyenkor tésztát főznek ki, elkeverik a krémmel, és a tetejét megszórják sajttal. A krém cukkinialapú, ami nyáron jóval olcsóbban megvásárolható, de kerül a pasztába sok paprika, paradicsom, bazsalikom, oregánó is.

Helga a géppel még nem dolgozott, de több ismerőse is dicsérte, mekkora segítséget jelent a befőzés során, ezért nézett már oktatóvideókat, hogy amikor hozzájut a gyümölcshöz, zöldséghez, már felkészülten foghasson a munkához. Tervei szerint akkor több különböző befőttet és lekvárt is eltesznek, mert ha hozzálátnak a feladathoz, a konyha úgyis csatatérré változik egy rövid időre.

Forrás: Velkei Tamás / kepmas.hu