Böjte Csaba volt a vendége a szabadszállási Ej, mi a kő – Anyám tyúkja a nyárbúcsúztató fesztiválnak. A ferencesrendi szerzetes az ünnepi szentmise keretében a székelyhídi szerelemösvényről beszélt.

A tanösvény kilenc megállón keresztül vezeti végig a párokat, jegyeseket a párkapcsolat útján. Ez egyfajta zarándokút, aminek minden megállóját egy-egy oszlop jelöli, a fák, a bokrok, a virágok is szimbolikus jelentéssel bírnak.

A szerelemösvény a hagyományos, az évezredek alatt kiforrt, egyházi jegyesoktatásokon nap mint nap tanított, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia által is bejárt, szerelmükkel, boldog házasságukkal hitelesített utat mutatja be. 

Ennek családi boldogságra vezető útnak kilenc állomását – önismeret, zsákutca, ismerkedés, döntés, udvarlás, lánykérés, házasság előtti nemi élet, jegyesség-házasság és örök hűség – formáljuk meg Székelyhídon.

A tanösvénnyel a tiszta szerelmet, a házasságon alapuló családi élet szépségeit, annak megtartó erejét hitelesen tudjuk követendő példaként állítani a mai fiatalok elé

– fogalmazott Böjte Csaba.

A székelyhídi tanösvényt nem egyedül valósítja meg a Csaba testvér alapította Dévai Szent Ferenc Alapítvány. A projektben több település, vállalkozó, egyesület és Szabadszállás városa is szerepet vállal.

Két évvel ezelőtt Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnökének köszönhetően volt lehetőségünk megismerni Böjte Csaba ötletét. A kezdeményezéshez a vármegyei önkormányzat mellett három Petőfi Sándorhoz köthető település is csatlakozott.

Böjte Csaba

Fotó: Baon/Gulyás Sándor

Kiskőrös vállalta a park közlekedési nyomvonalának szegélyezését, Kiskunfélegyháza a zöldfelület bokrainak, fáinak, virágainak beszerzését, Szabadszállás pedig a leszegélyezett nyomvonal járdafelületének kialakítását.

Felajánlottuk azt is, hogy segítünk a tanösvény további zöldfelületeinek kialakításában, felújításában. Rózsatövekkel és facsemetékkel járulunk hozzá a park szebbé tételéhez

– mondta el érdeklődésére Darabos József, Szabadszállás város polgármester, aki hozzátette, hogy a több millió forintos projekt támogatásokból, munkafelajánlásokból valósul meg.

Két év alatt a székelyhídi szerelemösvény kiépítése nagyon jól haladt ahhoz, hogy a végső pompájában tündökölhessen, azonban további segítségre, összefogásra van szükség.

Az ünnepi szentmise után kiállítás nyílt a Nagyvendéglőben, ahol az érdeklődők megtekinthették a székelyhídi szerelem ösvényről készült fotókat.

Baon

Kiemelt kép: Fotó: Baon/Gulyás Sándor