A kárpátaljai magyarokra diszkriminatív törvényt fogadott el Ukrajna, ezért az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek tovább tiltakoznak.

Az ukrán parlament által nemrégiben a kisebbségi törvényhez benyújtott, első olvasatban elfogadott módosító javaslatok nem állítják vissza az ukrajnai nemzeti kisebbségek korábbi jogait – állapította meg pénteken közzétett közös nyilatkozatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). A két legjelentősebb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet „sajnálattal állapítja meg, hogy a törvény módosításakor ezúttal sem vették figyelembe a magyar szervezetek által megfogalmazott felvetéseket”.

Az első olvasatban elfogadott törvénymódosítás szövege szerint törlésre kerül a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérve, az, hogy „annak képviselői hagyományosan Ukrajna területén élnek”. Ez végső soron „a nemzeti kisebbség fogalmának kiüresítését, illetve a kisebbségekhez köthető bármiféle kollektív jog kizárását eredményezi” – mutatnak rá a nyilatkozatban.

A KMKSZ és az UMDSZ MTI-hez is eljuttatott közös nyilatkozata szerint „a jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot”.

Az első olvasatban elfogadott módosítás továbbra sem biztosítja a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait, s „nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogokat”

– áll a dokumentumban.

Az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek korábban több alkalommal is bírálták az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló, 2022 decemberében elfogadott új törvényt, illetve annak tervezett módosításait.

Tanévnyitás Kárpátalján: betiltották a magyar himnuszt, zászlót és a nemzeti színeket

MTI

Kiemelt kép: Vass Tamás/A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Facebook-oldala