Diósd egyesületi színekben megválasztott, jelenleg is regnáló polgármestere díszpolgári címet vett át szeptember 18-án, Diósdon. Spéth Géza ingerülten reagált a Magyar Nemzet kérdésére, ami azt firtatta, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy az általa irányított képviselő-testülettől fogadta el az elismerést.

Zenés műsor, vastaps és állófogadás: így ünnepelték Diósdon hétfőn este a hivatalban lévő polgármestert, aki díszpolgári címet kapott. Spéth Géza nevén kívül egyébként az elismerésre egy másik jelölt neve is felmerült, aki nem más, mint Hermann Ferenc, Diósd első, rendszerváltás utáni polgármestere, ez a javaslat azonban a testület elé sem került – írta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet azt szerette volna megtudni a polgármestertől, hogy nem gondolja-e, hogy elegáns lett volna, ha visszautasítja a címet,

azonban kabinetfőnöke folyamatosan igyekezett megakadályozni az interjút, sőt még meg is rángatta a riportert.

Később a polgármester is felemelte a hangját, és ő maga is megpróbálta eltolni a Magyar Nemzet munkatársát. Spéth Géza csupán annyit mondott, hogy annak tulajdonítja azt a sikert, hogy az általa irányított önkormányzat díjazta, mert 33 éve dolgozik.

„A képviselő-testület nevében gratulálunk és köszönjük az elmúlt 33 évet, amit városunk szolgálatában tett”

– írták a város Facebook-oldalán.

Az oklevelet ebben a kivételes helyzetben nem a polgármester, hanem az általa kinevezett alpolgármester írta alá és adta át. Spéth 1990-ben lett önkormányzati képviselő, és négy évvel később már polgármesternek választották. Egy ciklus (2014–2019) kivételével közel három évtizede ő vezeti a Pest vármegyei várost. Legutóbb a Diósdiak a Városért Egyesület színeiben indult, és 21 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz–KDNP jelöltje – számolt be a Telex.

444 cikke szerint a jogszabály nem tiltja, hogy a képviselő-testület a polgármestert díjazza. Az erre a célra felállított Előkészítő Bizottság ajánlása alapján a polgármester tesz javaslatot a díszpolgári címre a képviselő-testületnek, amely minősített többséggel dönt.

Címlapkép: Spéth Géza, Diósd polgármestere átvette a díszpolgári címet 2023. szeptember 18-án – Fotó: Diósd Város Önkormányzata / Facebook