A hatóságok nem engedélyezték a Hamász melletti, péntekre meghirdetett tüntetést, aki mégis demonstrál, az szankciókra számíthat.

Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását, közölte a police.hu.

A BRFK közleménye szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületénél gyűlést kíván tartani.

A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely ezen a napon a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon – olvasható a rendőrségi közleményben, amely kiemeli: a BRFK a gyülekezési jogról szóló 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.

A BRFK felhívta a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A police.hu szerint „szombatra is gyűlést jelentettek be Budapesten, de Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni”.

„Állj ki Gázáért és bátor embereiért!” – olvasható egy palesztinbarát szervezet szórólapon, amely a péntek délutánra meghirdetett demonstrációra invitál.

Gáza-melletti-tüntetés-nem-borítókép

Forrás: tev.hu

Ismeretes, a palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Budapesten eddig azonban még nem tüntettek.

A Tett és Védelem Alapítvány közleményt adott ki, melyben emlékeztettek: az elvetemült terrorakció után lefejezett csecsemők, elrabolt gyerekek, megerőszakolt nők, meggyalázott holttestek, eddig 1300 lemészárolt ártatlan áldozat és az el nem múló gyász maradt.

Hozzátették: Magyarország az elmúlt évtizedben következetesen kiállt a magyar zsidóság és Izrael állam mellett. Szemben számos nyugat-európai országgal, ahol ezrek, tízezrek ünnepelték és éljenezték a palesztin tömeggyilkosokat, addig Magyarországon ilyentől soha nem kellett tartani.

Megítélésünk szerint a gyűlés a magyar zsidóság mint vallási közösség méltóságát sérti, lévén a gyűlés burkoltan egy olyan terrorcselekmény melletti kiállásra hív fel, melynek sértettjei nagyrészt pusztán zsidó vallásuk okán váltak áldozatokká – írta a Tett és Védelem.

A közleményben arra kérik a magyar kormányt és a jogkörrel rendelkező szerveket, hogy ne engedélyezzék a zsidó közösségek méltóságát sértő és fizikai biztonságát súlyosan veszélyeztető megmozdulást.

– Ami nálunk is meg kell hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette: úgy tűnik, Nyugat-Európában vannak olyan emberek, akik helyeselik az ilyen akciókat.

Orbán Viktor: A veszélyek korában is helyt kell állni (VIDEÓVAL)

Miután korábban ellenőrzés nélkül engedtek be tömegeket nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is, mutatott rá a kormányfő.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben ott volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük a kerítést meg a jogi korlátokat is, amellyel Magyarországtól távol tudtuk tartani a terrorizmust – állapította meg.

police.hu
Magyar Nemzet