A közösségi médiában terjed az új kezdeményezés, amelyhez már közel 30 országból csatlakoztak.

„No Way – you will not make Europe home” vagyis „Semmiképpen, Európa nem lesz az otthonotok” címmel kezdődött kampány a közösségi médiában, hogy felhívja az európaiak figyelmét az illegális migrációra. A kampányban egy illusztráció is látható, amely egy migránsokkal tömött csónakot ábrázol a viharos tengeren.

Az X-en megosztott fotó szerint a kampányhoz már közel 30 európai országból csatlakoztak, köztük Magyarországból, Csehországból, Lengyelországból és Ausztriából is.

A kampány mintaként azt médiakampányt követi, amelyet 2014-ben az ausztrál kormány indított, ugyanezzel a jelmondattal. Az ausztrál hatóságok célja az illegális bevándorlók elrettentése volt. „Ne pazarolja a pénzét – az embercsempészek hazudnak. Az ausztrál kormány utasította az ausztrál védelmi erőket, hogy visszafordítsák a csónakokat, ahol ez biztonságos” – írták az ausztrál kampány honlapján.

Campbell tábornok, az ország határainak védelméért felelős parancsnoka akkoriban így nyilatkozott a kampányról: „Az üzenet egyszerű, aki illegálisan, hajóval érkezik Ausztráliába, annak soha nem lesz módja arra, hogy ausztrál állampolgárrá váljon”.

A gyakorlatban azoknak a migránsoknak a hajóját, akik a tengeri járművel próbálnak bejutni az országba, vagy visszakísérik abba a kikötőbe, ahonnan érkeztek, vagy – ami még gyakoribb – a migránsokat a Pápua Új-Guineában található Nauru és Manus szigeteken lévő migránstáborokba szállítják.

Az illegális migráció megféezésére természetesen nem ez volt az első, meglepő felvetés. 2018-ban Matteo Salvini, akkori olasz belügyminiszter például a „csendes-óceáni megoldás” importálását javasolta a migránsválság megoldására.

A program az Ausztrália által létrehozott keményvonalas migrációs politikát követte volna.

Mandiner.hu