A Puskás Aréna kihasználtságát illetően hosszú éveken keresztül lehetett olvasni, hallani a baloldalról érkező kétkedéseket, sok helyen még az Aréna létjogosultságát is kétségbe vonták. Azonban úgy tűnik, a létesítmény mégsem annyira felesleges, ugyanis nem csak Magyarország csapatának meccseire fogynak el a jegyek.

Telt házas válogatott focimeccsek, Rammstein, Guns n’ Roses, Depeche Mode, Halott Pénz, Hungária, tripla Coldplay és nagyon esélyes a tripla Azahriah a Puskás Arénában. De ugye minek és kinek épült?

– vetette fel ma reggel a közösségi oldalán a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Wintermantel Zsolt arra emlékeztetett, hogy míg épült a baloldal folyamatosan a Puskás Aréna-beruházást támadta.

Azóta azonban az élet, mint annyiszor, ismét rácáfolt a baloldali hiedelmekre. Hiszen hamar kiderült, hogy nem csupán a magyar válogatott mérkőzésein telik meg a Puskás Aréna:

a rendszeresen a közel hetvenezres emberáradatot fogadó a létesítményben lép fel például jövő májusban Azahriah is, akinek koncertjére még október 10-én kezdődött meg a jegyértékesítés.

Igen ám, de a rajongók 12 óra leforgása alatt elkapkodtak negyvenezer jegyet a 2024. május 25-i koncertre, így egyből meghirdettek egy újabb fellépést a szervezők.

A jövő év május 26-ára tervezett második fellépésre azonban még az elsőnél is nagyobb érdeklődés fogadta a jegyértékesítőket. Mit lehet ilyenkor tenni?  Az énekes a közösségimédia-oldalán egy harmadik, május 24-i koncertet is meghirdetett. A kissé zavaros rendezés miatt egyébként az énekes bejegyzése alatt sok jegytulajdonos elégedetlen volt azzal, hogy az első koncert gyakorlatilag a második után lesz csak lebonyolítva, így aki később vásárol jegyet, az jobban járhat.

Van kapacitás, van bevétel, károgó hangok idővel már kevésbé

A Puskás Aréna kapacitása koncerthelyszínként ötvenezer fő, ami – átlagosan húszezer forintos jegyárral számolva, hiszen 9900-től 69 ezer forintig terjednek a jegyárak – kétmilliárd forintos jegybevételt jelent egy telt házas koncert esetében – ezt a Blikk számolta ki korábbi egy korábbi cikkben.

Érdemes visszaidézni pár korábbi, baloldali médiumok által a Puskás Aréna létjogosultságát is kétségbe vonó anyagot.

A stadion átadásakor a dollármédiánál azt számolgatták, melyik megyei jogú város teljes lakossága férne el a stadionban, vagy hogy melyik budapesti kerületben laknak többen, mint a stadion befogadóképessége, de más portál odáig ment, hogy kijelentette, nincs szükség modern, nagy befogadóképességű arénákra, még akkor sem, ha esetleg a Rolling Stones lépne fel.

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül, az elmúlt időszakban hasonló anyagokat lehetett olvasni a dollármédia felületein:

• „67 215 széket szereltek be az új Puskás Stadionba. Egész Kaposvár lakossága beférne. Talán Szolnoké is. Ha a stadion település lenne, teltházzal a 13. legnagyobb lehetne Magyarországon. Tíz olyan fővárosi kerület van, ahol ennél kevesebben laknak” (444.hu)

• Egy másik, a múlt hónapban megjelent cikkben, egy baloldali lapban azt nehezményezték, hogy sok pénzbe kerül a gyep karbantartása, valamint  „a stadion őrzése is vagyonokba kerül, akárcsak a fűtése és a létesítmény megvilágítása”. (atlatszo.hu)

• Egy harmadik portál pedig ezt írta a Puskás Ferenc Aréna megnyitóját követően: „Pénteken átadták Orbán Viktor Emlékművét, a 67 215 férőhelyes új Puskás Ferenc Stadiont Budapesten.” Ugyanebben a cikkben megjegyezték, nincs szükség stadionokra koncertekhez sem, hiszen 2018-ban „egy poros, külvárosi prágai reptéren fellépett a Rolling Stones is – lám, ahhoz sem kellett „multifunkcionális, nemzeti tér”. (do toho blog)

Kiemelt kép: MTI/KKBK