A köztársasági elnökről tudtuk, hogy nem riad meg se a víztől, se a földtől, ha sportról van szó, ám csütörtökön bebizonyította, hogy a jégen is megállja a helyét.

Kétnapos Fejér vármegyei körútja során a hoki legfontosabb magyarországi bázisát, a Hydro Fehérvár AV19 csapatát, egyben az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát is meglátogatta Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, aki az esemény zárásaként maga is korcsolyát húzott.

Már az első lövésből gól született.

Novák Katalin elszántan korcsolyázott a kék vonaltól az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U16-os kapusának ketrece felé, majd egy gyors mozdulattal a mamut között a hálóba talált.

Azt tudtuk, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem riad meg víztől, földtől, ha sportolásról van szó, és csütörtökön azt is bebizonyította, hogy a jégen is megállja a helyét, a fentebb leírt jelenetsort a Hydro Fehérvár AV19 és a magyar válogatott centerének, Bartalis Istvánnak a mintegy negyedórás mentorálása után láthattuk.

Novák Katalin csütörtökön és pénteken Fejér vármegyében több helyszínre, eseményre ellátogat, ennek a programnak a része volt Székesfehérvár emblematikus sporthelyszínének, a jégkorongcsapatnak és az itt működő akadémiának megtekintése.

A város polgármestere, Cser-Palkovics András társaságában érkező köztársasági elnököt a fehérvári hokipápa, Ocskay Gábor és Gál Péter Pál, a Hydro Fehérvár AV19 elnöke fogadta, és alig telt el néhány perc, amikor a résztvevők virágot helyeztek el a Raktár utcai jégcsarnok előtt Ifjabb Ocskay Gábor emlékére felállított kopjafánál.

Mielőtt maga is jégre ment volna, Novák Katalin megtekintette a sok csatát megélt, az idő vasfoga által azért alaposan megrágott létesítményt, amelynek a felnőttcsapat a remények szerint jövő ősszel búcsút int, és átköltözik a tavasszal átadásra kerülő multifunkcionális csarnokba.

A Volán korábbi legendái, Palkovics Krisztián és Kovács Csaba igyekeztek a köztársasági elnököt felkészíteni a hokiöltözőben tapasztalható sajátos szagra; Novák Katalin először Hári János csapatkapitánynak mutatkozott be, és neki is szegezte a kérdést, miért lóg kis kék szív az öltözőfogasának tetején. A válogatott center pedig el is mesélte a történetét a kis ereklyének: egy jeles alkalomból a felszerelés-menedzser ajándékozta meg ezzel. Novák Katalin gratulált a Volán mesterének, Kiss Dávidnak a remek évadkezdéshez, majd alaposan szemügyre vette a hokifelszereléseket, mielőtt maga is felöltötte volna őket.

Az esemény végén Ocskay Gábor és Gál Péter Pál is azt fogalmazta meg, óriási megtiszteltetés, hogy a köztársasági elnök kétnapos programjában a fehérvári hokibázis is szerepelt, ez méltó elismerése az elmúlt évtizedben és jelenleg is zajló minőségi munkának.

NemeztiSport

Kiemelt kép: Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly