A Greenpeace és a Habitat for Humanity után érkezhet a Tilos Rádió is a Margit-negyedbe.

Ezt azért kevesen gondolták volna Őrsi Gergelyékről: ismét egy elvbarát szervezet pályázott, majd nyert a Margit-negyed elnevezésű programban.

2020 végén hívták életre ezt a rehabilitációs programot, amelynek eredeti célja a Margit körút környékének megújítása, fenntarthatóbbá tétele volt.

Ugyanakkor Greenpeace Magyarország Egyesület, a Soros György alapítványa által megtámogatott Habitat for Humanity mellett Fekete Angelika szintén kapott a baloldali vezetésű II. kerülettől lehetőséget arra, hogy jelentős kedvezménnyel bérelhessen önkormányzati ingatlant Budapest egyik legértékesebb részén.

Ezúttal Fekete Angelika egykori kenyéradója, a Tilos Rádió mögött álló Tilos Kulturális Alapítvány pályázata nyert: egy százharmincnégy és egy ötvenkét négyzetméteres Margit körúti ingatlant bérelhetnek maguknak, tudta meg a Mandiner.

Kedvezményről most nincs hír, előbbiért a 242 ezer forintos + áfa bérleti díj mellett közös költséget kell fizetnie az alapítványnak, majd 35 ezret havonta. Ezért egy közművesített, saját mérőkkel felszerelt, két helyiségből álló önkormányzati lakást/irodát kap a Tilos Kulturális Alapítvány, amiben podcast-stúdiót üzemeltetnének.

Az 52 négyzetméteres ingatlanban is ezt tervezik, ezért havonta 90 ezer forintos + áfa bérleti díjat, illetve a bő 13 ezer forintos közös költséget kell letenniük az asztalra, ugyancsak havonta.

A fenti pályázatoknak, szerződéseknek azért rossz az akusztikája, merthogy a szocialista városvezető – legalábbis nyilatkozatok szintjén – 2019-es kampányától kezdve szinte minden évben megígéri a második kerületieknek, nem hagyják annyiban a bérlakások kialakítását, építését.

Arról nem is beszélve, hogy a Lakhatás Világnapján döntöttek a Tilos Rádió pályázatáról.

„Történjék bármi az önkormányzati bérlakások körül, mi folytatjuk a munkát, melynek eredményeként a leromlott állapotú ingatlanok önkormányzati bérlakásként újulhatnak meg” – írta Őrsi egy kormánypárti törvényjavaslatra reagálva. „Meggyőződésem, városrészünk csak nyerhet azzal, ha az itt dolgozók munkahelyük mellett otthonukként is tekinthetnek a kerületre… Szóba sem jöhet, hogy feladjuk a szociális és szolgálati lakások létesítésére vonatkozó törekvéseinket” – erősített rá a baloldali városvezető.

Pár héttel később a Mandiner már arról tudósíthatott, kilenc önkormányzati tulajdonú ingatlan eladását tervezték a II. kerületben.

Egy évvel ezelőtt a Népszavának szomorkodott Őrsi, hogy mennyire kevés bérlakás van a II. kerületben. „Nem igaz, hogy a nálunk élő idős emberek többsége gazdag nyugdíjas. Szívszorító látni, hányan jelentkeznek szociális bérlakásra. Nagyon sokan szorulnak rá a segítségünkre, mert nem tudják fenntartani magukat” – fogalmazott.

De a SpiritFM műsorában is azt ecsetelte a baloldali polgármester, hogy „szociális alapon, szolgálati lakásokat szeretnének kialakítani”.

Mandiner.hu