A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,8 százalékát szerezte meg az urnazárás után közölt exit pollok szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékát kapta.

Az Ipsos közvélemény-kutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a harmadik helyen a szavazatok 13 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végezne.

A bejutási küszöböt átlépné még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6 százalékával, valamint a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja, 6,2 százalék).

A felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató 2 százalékos statisztikai hibát feltételez.

Az exit pollok eredményei alapján a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a Konföderáció 12 mandátumot kapna a 460 fős alsóházban. A végső mandátummegosztás a választási eredmények alapján, feltehetőleg kedden válik ismertté.

A részvételi arány a választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos volt.

„Ez nagy siker a pártunk és Lengyelország számára is. Nem hagyjuk, hogy Lengyelországot elárulják!” – mondta Jarosaw Kaczynski, a PiS elnöke az exit poll eredmények bejelentése után.

„Köszönjük, hölgyeim és uraim! Köszönöm szépen! A szavazás első eredményei pártunk történetének negyedik győzelmét jelentik. A negyedik győzelmet a parlamenti választásokon és a harmadikat egymás után. Ez nagy siker a pártunknak és siker Lengyelországnak” – fogalmazott Kaczynski.

Kérdés viszont, „hogy ezt a sikert újabb kormányzati időszakká lehet-e átváltani” – fogalmazott a pártelnök.

„Függetlenül attól, hogy hatalmon vagyunk-e vagy ellenzékben, meg fogjuk valósítani a tervünket. És nem hagyjuk, hogy Lengyelországot elárulják! Hogy Lengyelország elveszítse azt, ami a legértékesebb nemzetünk történelmében, a függetlenségét, a jogot, hogy saját sorsáról döntsön” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: függetlenül a végleges szavazási eredményektől, a tömörülés mindent megtesz azért, hogy továbbra is megvalósíthassa programját.

Donald Tusk, a KO elnöke elismerte: „még ambiciózusabbak voltak az álmai”, de a választás „a rossz idők, a PiS-kormányzás végét jelenti”.

MTI
Magyar Nemzet